Đelić sa MMF-om: Reforme i uštede kod javnih nabavki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2009, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić sa MMF-om: Reforme i uštede kod javnih nabavki

BEOGRAD - Reforme u Srbiji treba da obezbede dugoročnu održivost javnih finansija i po završetku programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u maju 2011. godine, zaključeno je tokom današnjeg sastanka potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića sa delegacijom MMF-a.

Đelić je na sastanku sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Alber Jeger, predstavio uslove Evropske unije za dobijanje 100 miliona evra bespovratne budžetske pomoći i dodatnih 200 miliona evra makrofinansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrške Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, na sastanku je rečeno da je uz postizanje sporazuma o budžetu za 2010. godinu važno da reforme obezbede dugoročnu održivost javnih finansija u Srbiji i kada se završi program MMF-a u maju 2011. godine.

Đelić i Jeger posebno su se osvrnuli na moguće uštede u sistemu javnih nabavki, ali i na reformu velikih javnih sistema, kao i dalje ulaganje u infrastrukturu i ekonomiju zasnovanu na znanju.

Ranije danas, na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, ministarka za NIP Verica Kalanović, istakla je da se sredstva Nacionalnog investicionog plana (NIP) troše se isključivo na infrastrukturne projekte, dok se 30 odsto tih sredstava ulaže u obezbeđivanje pretpostavki za ubrzani razvoj Srbije.

Kalanović je delegaciju MMF upoznala sa sredstvima potrebnim za realizaciju projekata NIP-a u 2010. godini i planom trošenja tih sredstava, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Sredstva planirana za sledeću godinu su nepohodna za nastavak radova na Koridoru 10, regionalne i lokalne infrastrukturne projekte NIP-a u opštinama i gradovima Srbije, izmirenje duga prema putarima u periodu od 2006. do 2009. godine, kao i za domaće učešće u projektnim zajmovima.

Kalanović je dodala da su procedure za trošenje sredstava NIP-a unapređene i dovedene na nivo međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka i Evropska investiciona banka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.