Izvor: B92, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić o upravljanju fondovima EU

Beograd -- Vlada Srbije formirala je Komisiju za programiranje i upravljanje fondovima Evropske unije i razvojnom pomoći.

Na čelu Komisije je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, zadatak Komisije je da razmatra nacrte dokumenata koji će biti predstavljeni donatorima i predlaže prioritete za finansiranje. Vrednost tog fonda je milijardu evra, koje će Srbija moći da iskoristi u naredne četiri godine za društveni i ekonomski razvoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Članovi Komisije su ministar finansija Mirko Cvetković, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, direktor Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, ministar za infrastukturu Velimir Ilić, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i ministar za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas.

Govoreći na današnjem skupu o načinu trošenja sredstava iz tog fonda, Đelić je naveo da će se ta sredstva trošiti u oblastima gde su najpotrebnija, odnosno u pravosuđu, jačanju lokalne samouprave i lokalne infrastrukture i regionalnom razvoju.

Đelić je objasnio da ta bespovratna finansijska pomoć EU proizilazi iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA), čiji ukupan budžet, namenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, iznosi 11,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je od 2000. godine Srbija uspela da iskoristi 93 odsto evropske pomoći od ukupno 1,4 milijardi evra.

On je naglasio da Srbija sada dobija od 200 do 250 miliona evra pomoći godišnje, kao i da ta pomoć nije samo za ministarstva, već i za lokalne samouprave i mesne zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.