Izvor: Blic, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Visoke ocene Svetske banke za Srbiju

Delegacija Vlade Srbije dobila je veoma visoke ocene za sprovedeni program ekonomskih reformi, izjavio je danas potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji učestvuje u radu godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu.



On je u izjavi za Tanjug podsetio da je izvršni direktor Svetske banke Grejem Viler rekao da je program reformi impresivan i naročito je pohvalio našu borbu protiv siromaštva.

Prema rečima Đelića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glavna tema razgovora sa čelnicima Svetske banke bile su rešavanje duga Kosova i Metohije i budući program za Srbiju.

"Oko prvog pitanja, koje nije vezano sa status Kosova i Metohije, već za zdrav princip da onaj koji ubira porez plaća i dugove, kao što Beograd ima sopstvene dugove, a deo je Srbije, isto tako Kosovo i Metohija treba da plaća sopstvene dugove", istakao je Đelić.

On je precizirao da se radi o iznosu od oko 800 miliona dolara i da je ostalo je još 582 miliona dolara, koje Kosovo i Metohija treba da plati Svetskoj banci.

"Srbija je već isplatila 215 miliona dolara u ime Kosova i Metohije i mi smo predočili ono što je predmet dogovora na međunarodnim pregovorima oko Kosova i Metohije, a to je da od momenta rešavanja statusa naša pokrajina treba da servisira sopstveni dug, a i tih 580 miliona dolara, a da za ono što je već Srbija platila utoliko trebaju da se smanje obaveze naše zemlje", napomenuo je potpredsedik Vlade Srbije.

Tako da bi, kada kombinujemo ta dva elementa, ukupne obaveze Srbije prema Svetskoj banci bile umanjene za tih 800 miliona dolara, istakao je on.

"To je prva i važna tema o kojoj smo pričali i naišli smo na dozu razumevanja naših sagovornika, s tim što - ponavljam - to ni na koji način nije vezano za pitanje konačnog statusa naše južne pokrajine", rekao je Đelić.

On je dodao da je druga tema razgovora bio budući program Svetske banke sa Srbijom i da je dogovoreno da u sledeće četiri godine Svetska banka stavi na raspolaganje Srbiji ukupno 600 miliona dolara.

"To je novi program u sklopu jednog novog programa za partnerstvo, gde bi prevashodno usmerili sredstva na rešavanje nekih infrastrukturnih pitanja, pod jedan - nekih institucionalnih rešenja, ali isto tako, eventualno, za rešavanje našeg ukupnog spoljnog duga", rekao je Đelić.

Sve u svemu, ovde se potvrdilo da Srbija ima odlične odnose sa Svetskom bankom, istakao je Đelić i izrazio očekivanja da će u oba pitanja doći do veoma uspešne saradnje u godinama koje dolaze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.