Izvor: B92, 12.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Uskoro povoljniji krediti

Beograd -- Božidar Đelić upozorava građane da se ne zaleću i da dobro izračunaju da li mogu da vrate pare ako se zaduže.

Ukupna kreditna zaduženost građana i privrede kod banaka krajem oktobra ove godine iznosila je 4,8 milijardi evra, što je skoro četiri puta više nego sredinom 2002. godine. Iako analitičari upozoravaju da to može još više da poveća stopu inflacije, bankari nude sve više keš kredita, a građani se sve više zadužuju, bez obzira na, još uvek, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visoke kamatne stope.

Gostujući u emisiji "Uvećanje" Radija B92, predsednik Upravnog odbora Meridijan banke Božidar Đelić izjavio je da treba očekivati povoljnije uslove za kredite: "Iza svega toga je realnost da je naše građanstvo malo zaduženo, pa čak i prema trenutno niskoj kupovnoj moći, tako da prostor postoji. Banke su prepoznale taj prostor, mora da se uspostavi jedan odnos uzajamnog uvažavanja i poverenja, i da postoji oštra konkurencija između banaka, i postepeno će i kod nas stvari ići na bolje."

Božidar Đelić, ipak, upozorava sve građane da se ne zaleću i da dobro izračunaju da li mogu da vrate pare ako se zaduže. Bivši ministar finansija očekuje da će naredna godina biti izuzetno teška zbog pregovora o Kosovu, problema u saradnji s Haškim tribunalom i odnosa sa Crnom Gorom, i da zbog tih političkih problema kupovna moć neće rasti onoliko koliko je rasla do sada: "Blagostanje neće preko noći da se desi, ali verujem da če u sledečim godinama postepeno biti malo bolje. Ali, ne treba očekivati od sledeće godine da donese veliki napredak. Vidimo to ne kao razlog da padnemo u apatiju, nego da prvo rešavamo najneprijatnije stvari za nas."

Đelić kaže da je umereni i realni optimista i da veruje da će posle teškoća vezanih za Kosovo, Haški tribunal i odnose sa Crnom Gorom, Srbija ući u dugotrajni period uspona i stalnog rasta i razvoja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.