Dizel ili metan? Šta je bolje za traktor

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizel ili metan? Šta je bolje za traktor

Dizel gorivo ili metan – Trošak za gorivo ima veliko učešće u ukupnim troškovima zasnivanja poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici u Srbiji se susreću sa visokom cenom dizel goriva i traže smanjenje državnih akciza, ali nema odgovora, država gleda svoja posla. U Rusiji je pokrenut projekat da metan pokreće traktore i kamione, ali uz tri puta manje troškove?

Traktori koje pokreće metan troše tri puta manje novca za isti učinak mašine. Da bi se to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moglo ostvariti potrebno je iliimati motore koji koriste metan kao pogonsko gorivo ili ugradnja motora na postojeće mašine.

U Rusiji već postoji 150 modela motora koji koriste gas – i za traktore i za kamione. Da bi podstakli takav način korištenja gasa država dodeljuje subvencije pri kupovini motora u vrednosti od 4.000 eura i za kamione nosivosti do 11 tona u vrednosti od 20.000 evra. Ministarstvo poljoprivrede razmatra dalje subvencije da dodatno podstakne kupovinu opreme koja koristi metan.

Kompanija Gazprom je učesnik u tom programu i za sada nudi 281 stanicu gde se može kupovati metan. Veliki poljoprivredni proizvođači su već počeli da se prilagođavaju jer uštede u proizvodnji useva su velike.

DIP Kazminsky ima 113 mašina koje koriste metan kao pogonsko gorivo i za poslednjih šest meseci su uštedeli 936.000 evra, piše Agro info.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dizel ili metan? Šta je bolje za traktor

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2018

Dizel gorivo ili metan – Trošak za gorivo ima veliko učešće u ukupnim troškovima zasnivanja poljoprivredne proizvodnje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.