Direktor „Železnica“ hoće stan od 500.000 evra

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor „Železnica“ hoće stan od 500.000 evra

Milenko Šarančić, generalni direktor „Železnica Srbije”, prigrabio je nelegalno pravo otkupa službenog stana, vrednog pola miliona evra. Stan u elitnoj beogradskoj zoni Vračar otkupljivaće dvadeset godina, po godišnjoj kamati od jedan odsto, ali nije poznato po kojoj ceni.

U poslednjim danima svog mandata Šarančić ne samo da kupuje automobile za „Železnice Srbije” za 2,2 miliona evra, od kojih i dva supreluskuzna automobila od po 106.000 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već otkupljuje i službeni stan u Mileševskoj 44, od 108 kvadratnih metara. Ovo tvrde članovi sindikata „Železnica Srbije”, koji zbog pretnji otkazom za iznošenje informacija iz preduzeća, žele da ostanu anonimni, ali ne žele da prećutkuju rasipništvo direktora, koji se žali da nema novca za pružne prelaze na kojima ginu ljudi širom Srbije.

Šarančić odbija da govori za „Blic”. U Medija centru ovog preduzeća izvrdavaju tačan odgovor. Negiraju da je Šarančić otkupio stan, naravno jer postupak otkupa traje dvadeset godina, ali, istovremeno, ne pružaju odgovor na pitanje da li je Šarančić ušao u postupak otkupa.

- „Železnice Srbije” u prethodne četiri godine, od kada je na čelu Šarančić, obezbedile su zaposlenima 158 službenih stanova i po tome je ovaj poslovni sistem svakako jedinstven u zemlji. Od prošle godine u jednom od tih stanova je i generalni direktor srpskih železnica. U skladu sa zakonskom regulativom, važećom za sve radnike našeg preduzeća, Šarančić ne isključuje mogućnost da će, kao i bilo koji drugi radnik koji je na železnici rešio svoje stambeno pitanje, iskoristiti zakonske mogućnosti i u narednih dvadeset godina otkupiti ovaj stan - kaže Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije”.

Šarančić, kao ni Stanisavljević, ne objašnjava kako je ovo „zakonsko pravo” pribavljeno. Sindikalci tvrde da je u pitanju falsifikat.

Jasno je da Šarančić nema zakonsko pravo na otkup službenog stana, koji mu je odlukom Upravnog odbora od 20. aprila 2006. godine dat na korišćenje sve dok je na funkciji. Prema članu 58 uredbe Vlade Srbije, korisnik službenog stana dužan je da se iseli u roku od 30 dana nakon odlaska sa funkcije i ne postoji nikakva mogućnost otkupa.

Ali malverzacijom i faktički falsifikovanjem dokumenata Šarančiću se ovo pravo ipak pruža. Nelegalno. Dva meseca nakon što je dobio ovaj službeni stan na korišćenje, predsednik Upravnog odbora svojim potpisom preinačuje ovu odluku u onu o davanju stana u zakup, sa mogućnošću otkupa - kažu sindikalci.

„Blic” je imao uvid u ovaj dokument, koji je zaveden 16. 6. 2006. godine.

- Taj dokument ne može da ima pravnu važnost veću od uredbe Vlade Srbije - tvrde naši sagovornici iz sindikata.

Kako su prodavani lokali

Šarančić nikada nije odgovorio svim članovima UO da li je krenuo u otkup ovog stana, kao što su izostali odgovori na pitanje zašto je on taj koji sprovodi nabavku 70 vozila za „Železnice Srbije” vredne 2,2 miliona evra, među kojima su i dva superluksuzna automobila, od po 106.000 evra, iako je najavljena njegova smena. Nema odgovora ni na pitanje kako je lokal „Železnica Srbije” od 222 kvadratnih metara u Kralja Aleksandra 104 prodat za 300.000, kada je nuđeno 1.100.000 evra. Traže se i odgovori na pitanje po kojim uslovima su prodati lokali ovog preduzeća od 60 kvadratnih metara u Mileševskoj, gde je sporni Šarančićev stan, dva lokala od po 76 i 50 kvadratnih metara u Kneza Miloša 81, i četiri lokala u Cvijićevoj, ukupne površine 260 metara kvadratnih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarančić hoće stan od 500.000 evra

Izvor: B92, 03.Nov.2008, 04:37

Milanko Šarančić (FoNet)..Beograd -- Milanko Šarančić, generalni direktor Železnica Srbije, nezakonito pokrenuo postupak otkupa službenog stana od 108 kvadrata u MiIeševskoj ulici, piše Blic... Šarančić za B92 potvrđuje da je pokrenuo proceduru za otkup službenog stana, ali navodi da je...

Nastavak na B92...

Direktor Železnica hoće stan od 500.000 evra

Izvor: EMportal, 03.Nov.2008

Milenko Šarančić, generalni direktor "Železnica Srbije", prigrabio je nelegalno pravo otkupa službenog stana, vrednog pola miliona evra. Stan u elitnoj beogradskoj zoni Vračar otkupljivaće dvadeset godina, po godišnjoj kamati od jedan odsto, ali nije poznato po kojoj ceni.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.