Dinkić: Veći porez smanjuje tražnju

Izvor: B92, 15.Avg.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Veći porez smanjuje tražnju

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je apsolutno protiv i neće pristati na povećanje stope PDV-a i poreza na dohodak.

On kaže da je u vreme recesije potrebno povećati tražnju, a povećanje PDV-a i poreza na dohodak bi je dodatno smanjile. "Osim toga to bi bio udar na srednju klasu u Srbiji, koja treba da nas vuče napred", upozorio je Dinkić.

Dinkić je ocenio da će pregovori sa MMF-om "biti teški", istovremeno izražavajući ubeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će predstavnici Vlade Srbije uspeti da se dogovore da se poveća budžetski deficit na 4,5 odsto BDP-a i bez povećanja poreza, ali uz garancije da će se krenuti u ozbiljno smanjivanje javnog sektora.

Ministar ekonomije smatra da vlada treba da se obaveže da će plate u javnom sektoru i penzije ostati zamrznute sve dok ne dođe do vidljivog rasta privredne aktivnosti, pri čemu se mora značajno smanjiti birokratija na svim nivoima i izvršiti reforme u prosveti, zdravstvu i sudstvu u skladu sa evropskim standardima.

"Naša država je preskupa i zato je značajno smanjivanje javnog sektora ključ za dugoročnu stabilnost srpskog budžeta", istakao je Dinkić. On je uveren da će, ukoliko pokažemo stvarnu volju da smanjimo javni sektor i usvojimo potrebne propise i MMF pristati na veći budžetski deficit, kao i na to da deo kredita ide za podršku budžetu Srbije.

On smatra da je nerealno očekivati u 2010. godini da budžetski deficit bude svega tri odsto, jer će kako kaže, on biti veći i u većini evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima, makroekonomska slika Srbije se iz meseca u mesec lagano popravlja, iako se u javnosti stiče potpuno obrnuti utisak. "Najgore smo sasvim sigurno pregurali... Treba izdržati, bez ishitrenih poteza, još par meseci, a onda će blagi oporavak privrede postati vidljiv, čak i najvećim skepticima", tvrdi Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.