Izvor: B92, 07.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Reformisti bez strategije i vizije razvoja

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da je prvo polugodište ove godine "ekonomski najlošije od početka reformi". "Jedinu nespornu pozitivnu ocenu zaslužuje održanje makroekonomske stabilnosti zahvaljujući usklađenoj monetarnoj i fiskalnoj politici", rekao je Dinkić. On je rekao da je prvo polugodište završeno sa inflacijom od 3,7 odsto, što je i njen najniži rast od 1969, i da je istovremeno deficit srpskog budžeta niži od planiranog. "Svi ostali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomski pokazatelji su loši, a neki čak i alarmantni", rekao je Dinkić. Kao jedan od uzroka takvog ekonomskog stanja Dinkić navodi donošenje Ustavne povelje i stvaranje "nefunkcionalne državne zajednice koje je potpuno zakočilo reforme u Srbiji".

Dinkić je primetio da ima i objektivnih razloga za slabu ekonomsku polusezonu, jer je bilo dosta praznika i neradnih dana, a naveo je i udržanost investitora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Kao subjektivne razloge loših ekonomskih pokazatelja Dinkić ističe "odsustvo strategije i vizije razvoja i lošu organizaciju administracije za sprovođenje reformi". "Čak i dobri zakoni koji su doneti nisu kooordinirani, pa jedan dobar zakon nema oslonac u drugom. Recimo, Zakon o lizingu je odličan, ali on može da da efekte tek uz izmenu poreskih propisa", rekao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.