Izvor: Blic, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Izvoz se ne stimuliše kursom

Dinkić: Izvoz se ne stimuliše kursom

Podaci da je za prva četiri meseca ove godine izvoz u Srbiji porastao za 7,3 odsto, a u aprilu čak za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, demantuju sve one koji tvrde da je devizni kurs destimulativan za izvoznike. To što je u Vojvodini stopa rasta izvoza bila 30 odsto, dok je uvoz bio 10 puta manji, najbolje potvrđuje da samo stabilan, tržišno određen kurs pogoduje privredi sa povoljnom strukturom kakvu uglavnom imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojvođanska preduzeća za razliku od većine preduzeća u centralnoj Srbiji, kaže za 'Blic' Mlađan Dinkić, guverner NBJ.

Narodna banka Jugoslavije, prema njegovim rečima, ne određuje devizni kurs i svoju intervenciju na deviznom tržištu je svela na minimum, a banke u međusobnoj trgovini same regulišu odnos ponude i tražnje za devizama.

Dinar je u poslednje dve nedelje, od primene Zakona o deviznom poslovanju, ojačao i realno aprecirao za 0,2 odsto zahvaljujući porastu deviznih rezervi. Posmatrano u odnosu na američki dolar poslednjih 10 godina, stvorene su mogućnosti da domaća valuta za 20 odsto ojača, mada, kako kaže Dinkić, nije sigurno da će se to i dogoditi. - Izvozni rezultati zavise pre svega od kvaliteta proizvoda, zatim unutrašnjih troškova preduzeća, a tek potom od cene i marketinškog nastupa - kaže Dinkić i predlaže da Vlada Srbije, ukoliko želi da pomogne izvoznicima, obezbedi im kredite iz Fonda za razvoj, zatim razne poreske olakšice i posebne stimulacije. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.