Dinarska štednja obara rekorde

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinarska štednja obara rekorde

Dinarska štednja u bankama u Srbiji dostiže nove najviše nivoe i tokom jula 2019. godine je prvi put premašila 70 milijardi dinara.

To pokazuju operativni podaci Narodne banke Srbije.

Zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti i sve boljim perspektivama za razvoj domaće ekonomije, poverenje građana u domaću valutu raste iz godine u godinu, što potvrdjuje činjenica da je dinarska štednja zaključno sa junom 2019. u poređenju sa junom 2013. povećana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko tri puta, ističu iz NBS.

Trend rasta dinarske štednje, navodi se u saopštenju centralne banke, naročito je ubrzan tokom poslednje dve godine, tako da je samo od početka 2018. godine dinarska štednja povećana za gotovo 40 odsto i nastavlja da raste.

Devizna štednja takođe beleži rast, iako nešto umereniji, sa 8,4 milijarde evra u junu 2013. godine na 10,4 milijarde evra u junu 2019. godine.

Iz NBS podsećaju da je štednja u domaćoj valuti godinama unazad isplativija od devizne štednje i to kako u kratkom, tako i u dugom roku.

"Tome, pored sve boljeg domaćeg ekonomskog ambijenta - niske i stabilne inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru u poslednjih šest godina, doprinose i relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje jer se kamata po osnovu dinarske štednje ne oporezuje, dok se po osnovu štednje u evrima oporezuje po stopi od 15 odsto", navode.

Narodna banka Srbije, kako ističu, nastoji da promoviše dinarsku štednju između ostalog i redovnim polugodišnjim objavljivanjem Analiza isplativosti dinarske i devizne štednje, kao jednim od sredstava komunikacije s javnošću.

Najnovija polugodišnja Analiza isplativosti dinarske i devizne štednje izrađena je za period od juna 2013. godine do juna 2019. godine. Ova analiza, kao i sve prethodne, potvrđuje da je isplativije štedeti u domaćoj valuti, i u kratkom i u dugom roku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Narodna banka Srbije: STABILNA I NISKA INFLACIJA u proteklih pet godina!

Izvor: RTV Pink, 23.Jul.2019, 07:59

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je dinarska štednja od početka godine povećana za 40 odsto i u julu je premašila 70 milijardi dinara.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.