Dezinformacije. Ne opiremo se proširenju BRIKS-a

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 09:43

"Dezinformacije. Ne opiremo se proširenju BRIKS-a"

Brazilski predsednik Luis Ignasio Lula da Silva izjavio je da podržava pristupanje novih članica grupi velikih zemalja u razvoju BRIKS.

Grupa kojoj želi da se pridruži dvadesetak zemalja, održaće samit od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu.

"Možda već na tom sastanku možemo konsenzusom odlučiti koje nove zemlje mogu da se pridruže BRIKS-u", rekao je Lula novinarima u Braziliji i dodao: "Smatram da koliko god zemalja želi da uđe, treba da ih prihvatimo, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pridržavaju naših pravila".

Lula je to rekao nekoliko sati pošto je agencija Rojters objavila da se Brazil opire proširenju BRIKS-a. U tom izveštaju se navodi da su neimenovane brazilske diplomate izrazile zabrinutost da bi dodavanje novih članica moglo umanjiti uticaj postojećih članica.

Oko 20 zemalja zvanično je podnelo zahtev za pridruživanje bloku, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira posle Luline izjave novinarima.

Među njima su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indonezija, Iran i Venecuela, precizirao je Vijeira.

Članice BRIKS-a Kina i Rusija, pod izolacijom SAD i Evropske unije, nastoje da prošire svoj ekonomski uticaj u zemljama u razvoju.

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće na samitu u Johanesburgu preko video-veze, dok se očekuje da će svi ostali šefovi država članica BRIKS-a doći.

Otkako je na vlasti, Lula je više puta izrazio protivljenje međunarodnoj strukturi kojom dominira Zapad.

Lula je pozvao na okončanje dominacije američkog dolara u međunarodnoj trgovini i podržao zajedničku valutu za trgovinu unutar južnoameričkog bloka Merkosur i za trgovinu među zemljama BRIKS-a, a kritikovao je Međunarodni monetarni fond.

Lula je ponovio te stavove u sredu.

On je pozdravio budućnost Nove razvojne banke koju podržavaju Kinezi, poznate kao "BRIKS banka" koja finansira infrastrukturne projekte u Brazilu i drugde u svetu u razvoju.

"BRIKS banka mora biti efikasna i velikodušnija od MMF-a, što će reći: banka postoji da bi pomogla u spasavanju zemalja, a ne da pomogne potonuće zemalja što je MMF radio mnogo puta", rekao je on.

Lula je takođe kritikovao Savet bezbednosti UN, rekavši da su njegovi članovi odgovorni za započinjanje ratova uprkos navedenoj misiji tog tela da održava mir i bezbednost. Brazil je decenijama tražio stalno mesto u Savetu bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.