Devizne rezerve NBS u novembru 9,8 milijardi evra

Izvor: RTS, 12.Dec.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve NBS u novembru 9,8 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 9,8 milijardi evra, što je 111,2 miliona evra više nego u oktobru, saopštila je Narodna banka Srbije.
U saopštenju se navodi da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 212 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 8,1 milijardi evra i bile su veće za 57 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.
"Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz oktobra nastavljen je i u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu", ocenjeno je u saopštenju.
Dodaje se da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije od novog zaduživanja.
Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 miliona evra.
Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 miliona evra i donacija u iznosu od 14,2 miliona evra.
Kako navodi NBS, po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima ostvareno je povećanje deviznih rezervi od 121,5 miliona evra.
Ocenjeno je da je taj priliv bio je više nego dovoljan da pokrije realizovani odliv iz deviznih rezervi nastao po osnovu razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 miliona evra, veće otplate od korišćenja kredita u neto iznosu od 39,9 miliona evra, na ime stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 10,9 miliona evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 miliona evra i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.
U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,5 milijardi evra.
U novembru dinar je zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.