Devizne rezerve NBS u aprilu 8,11 milijardi evra

Izvor: Blic, Beta, 17.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve NBS u aprilu 8,11 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije u aprilu su smanjene za 2,8 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 8,11 milijardi evra, odnosno 10,78 milijardi dolara, saopštila je centralna banka.

Kako se navodi u saopštenju, takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 357 odsto. Ukupne devizne rezeve Srbije poslednjeg dana aprila iznosile su 8,66 milijardi evra, odnosno 11,5 milijardi dolara, pošto su devizne rezerve banaka iznosile 549,6 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra.

NBS je navela da je u priliv novca u devizne rezerve od neto otkupa deviza bio 17,8 miliona evra, što je za 10,2 miliona evra više nego u martu, a od korišćenja kredita Evropske investicione banke ostvaren je priliv od 12,7 miliona evra.

Iz deviznih rezervi Narodne banke Srbije u toku aprila isplaćeno je 21,7 miliona evra za izmirenje obaveza prema inokreditorima, navodi se i dodaje da su banke povukle 16,9 miliona evra izdvojenih za obavezne rezerve.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu je bio najviši od početka godine i iznosio je 783,2 miliona evra, što je za 314,1 milion evra više nego u martu.

NBS je navela da su dnevne oscilacije kursa dinara u toku aprila bile umerene, tako da Narodna banka Srbije nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao neposrednom međubankarskom trgovinom.

Dinar je u aprilu nominalno depresirao prema evru za 0,5 procenata, istakla je NBS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.