Devizne rezerve NBS skočile skoro 400 mil. EUR

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve NBS skočile skoro 400 mil. EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 11,55 milijardi evra, što je za 377,9 miliona evra više nego u septembru, saopštila je NBS.

Taj iznos obezbeđuje pokrivenost "novčane mase M1" od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Javni dug Srbije sve manji

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraju oktobra iznosile su 9,62 milijarde evra i za 304 miliona evra su bile veće nego pretodnog meseca, a to je njihov najviši nivo od 2000. godine.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 590,5 miliona evra i bila je za 101,7 miliona veće nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,74 milijarde evra.

U oktobru je, kao i od početka godine, dinar nominalno ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS je prodala 30 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Devizne rezerve NBS skočile skoro 400 mil. EUR

Izvor: Kamatica.com, 14.Nov.2018, 10:33

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 11,55 milijardi evra, što je za 377,9 miliona evra više nego u septembru, saopštila je NBS..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.