Demostat: Tri četvrtine prima istu platu kao i pre korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 17:17

Demostat: Tri četvrtine prima istu platu kao i pre korone

Tri četvrtine ispitanika, njih 72 odsto imaju istu platu kao i pre korone, svaki jedanaesti je ostao bez posla, ali se četvrtina pribojava gubitka posla, pokazali su rezultati Demostatovog istraživanja " Covid 19 - šta o pandemiji virusa misle građani Srbije".

Ipak, prema istraživanju, na mesečnom nivou 26 odsto ispitanika prima manju platu nego pre korone, dok veća mesečna primanja ima samo dva odsto zaposlenih.

Rezultati pokazuju i da je plata češće smanjivana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaposlenima u privatnom sektoru, čak 29 odsto, dok je taj procenat četiri puta manji u državnom sektoru, iz kojeg je samo sedam odsto ispitanih odgovorilo da su im smanjeni prihodi.

Rezultati pokazuju i da su istpitanike u najvećoj meri, 63 odsto, zabrinjava porast troškova života, dok je 55 procenata izdvojilo pandemiju korone kao uzrok njihove zabrinutosti.

Više od polovine kaže da ih najviše zabrinjava pogoršanje ekonomske situacije u zemlji, a nakon toga sledi zabrinutost od gubitka posla, kojeg se pribojava svaki četvrti ispitanik.

Tek iza toga, slede zabrinutost od gubitka Kosova, pogoršanje odnosa sa susedima, a devet odsto ipsitanih kaže da ih ništa ne zabrinjava.

Takođe, žene su zabrinutije od muškaraca, kao i penzioneri i domaćice u odnosu na učinike i studente.

Po pitanju doživljaja korone, 37 odsto ispitanih je se optimistično nada da će uskoro biti bolje, dok duplo manje njih, 18 procenata, iskazuje zabrinutost i strah.

Kada je reč o dilemi nošenja maske, čak 59 odsto ispitanika je zabrinuto zbog mogućnosti da se oni ili neko iz njihove porodice zarazi virusom, ali istovremeno njih 40 odsto je odgovorilo da maska sprečava normalno disanje.

Veliki procenat, 36 odsto smatra da maska donekle sprečava normalno disanje, dok oko jedne četvrtine ispitanih, 24 odsto odgovara da maska ne sprečava normalno disanje.

Od broja ispitanih, 44 odsto najviše poverenja ima u lekare i naučnike, dok je na drugom mestu predsednik Aleksandar Vučić, kojem veruje 31 odsto ispitanih.

Zatim slede Krizni štab sa 30 odsto, Vlada Srbije - 26 odsto, Svetska zdrastvena organizacija, 24 odsto i na kraju mediji, kojima poverenje iskazuje 19 odsto ispitanih.

Na pitanje da li žele da se vakcinišu protiv korone, više od polovine - 52 procenta, odgovorilo je potvrdno, dok 31 odsto da ne želi da se vakciniše protiv korone.

Dve trećine ispitanih je reklo da uvek nosi masku svuda gde ima dosta ljudi, a tri četvrtine da preduzimaju mere protiv korone, odnosno poštuju distancu i nose masku.

Demostat je istraživanje sproveo sredinom septembra na uzorku od 1. 200 ispitanika, a rezultate su danas predstavili sociolog Srećko Mihailović, socijalni psiholog Dragan Popadić i novinar Zoran Panović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.