Delta Holding – pioniri održivog poslovanja FOTO

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 13:59

Delta Holding – pioniri održivog poslovanja FOTO

Delta Holding je predstavio rezultate svog programa održivosti, prikazujući svoj izveštaj o održivom poslovanju.

Na terasi Delta hausa u Beogradu, koji je sam po sebi jedna ekološka oaza, okupili su se predstavnici Delta Holdinga, njihovi saradnici, partneri i prijatelji, kako bi još jednom pokazali rezultate onoga u čemu je jedna od najvećih srpskih holding kompanija prepoznata na tržištu i u čemu je, kako sa ponosom ističu, pionir.

U pitanju je izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << programa održivosti, koji je na srpsko tržište donela upravo Delta, a koji polako ali sigurno postaje standard kada je u pitanju poslovanje širom sveta.

Za Delta Holding ali i za mnoge kompanije koje su krenule stazom koju je Delta utabala, održivo poslovanje obuhvata brojne aspekte, od socijalne politike, preko korporativnog upravljanja do zaštite životne sredine, a sve u cilju stvaranja jednog istinski zdravog društveno-poslovnog ambijenta.

S tim u vezi, na današnjem skupu, na vrhu Deltine kuće, u prostoru koji predstavlja repliku velikog voćnjaka ove kompanije u Zaječaru, prisutnima se obratila Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje Delta Holdinga, koja je govorila o najznačajnijim aspektima i konkretnim rezultatima u održivosti u prethodnom periodu.

"Još 2021. godine smo postavili solarni panel ovde u Delta hausu a 2022. godine smo postavili još osam solarnih panela na našim objektima. Zahvaljujući korišćenju kotlova na biomasu smanjili smo emisije ugljendioksida. Posredstvom naše kompanije pomogli smo i drugima da upravljaju otpadom ali i da unaprede svoje usluge u zaštiti životne sredine.", navela je direktorka sektora za održivi razvoj, ističući samo neke od brojnih uspeha kompanije, i dodajući sa ponosom da je Sava Centar, koji posluje u okviru Delta Holdinga, prvi objekat u Srbiji koji ispunjava svih šest kriterijuma koji se tiču zaštite životne sredine.

O tome zašto je održivost bitna za Deltu govorila je Marija Desivojević Cvetković, zadužena za strategiju i razvoj holdinga.

"Za nas je održivost princip po kome poslujemo, ključ po kome radimo i deo sveobuhvatne strategije koju Delta Holding ima. Odgovorno poslovanje je postalo DNK svega onoga što mi u firmi radimo. Zahvaljujući tome što se održivošću bavimo već petnaest godina, mi često imamo ulogu partnera koji pokušava da poduči druge održivom poslovanju. Sa ovog mesta šaljemo poruku i drugim kompanijama da nikad nije kasno da krenu da se bave održivim poslovanjem i da pridaju značaj održivom poslovanju", rekla je Desivojević Cvetković, precizirajući dalje namere u poslovanju.

"Jedan od naših glavnih ciljeva je da 60 posto energije koja se potroši unutar Delta Holdinga dolazi iz obnovljivih izvora. Ono što je važno da kažemo je to da će još petnaest objekata iz našeg sistema krenuti da koristi solarne sisteme. U Delti postoji i radi tim za veštačku inteligenciju koji će nam pomoći u tome, sa ciljem da i našim kolegama pomogne da budu još inovativniji", kazala je viša potpredsednica kompanije zadužena za razvoj, dodajući da je u fokusu Delte to da se uvek postignu najveći i najviši međunarodni standardi u biznisu, među kojima je i održivo poslovanje.

Sjajno vođenje posla i društvenu odgovornost Delta Holdinga pohvalila je Milica Sredanović iz Međunarodne finansijske korporacije.

"Mi iz Međunarodne finansijske korporacije direktno finansiramo projekte iz obnovljivih izvora. U svim tim projektima nama je komponenta održivog razvoja centar. To nije više šlag na torti ili nekakav plus, to je tema koja zauzima centralni deo. Sve su to stvari koje gledamo i koje su vrlo bitne i ako elementi održivog razvoja ne postoje u originalnim planovima, mi pokušavamo da ih uključimo. Zato je sjajno videti kada kompanije same od sebe uključuju komponentu održivog razvoja u svoje poslovanje. Svi shvataju da održivo poslovanje može da donese vrlo opipljive i konkretne vrednosti kompanijama", ističe Sredanović.

Prisutnima na panelu obratio se i Nikola Stamenić, direktor Prajs voterhaus kupersa, navodeći da je Deltin izveštaj o održivosti potvrda dobrog poslovanja.

"Izveštaji o održivosti su dobili na značaju u poslednjim godinama. One kompanije koje su već na tom putu biće u velikoj prednosti i nama je zadovoljstvo da budemo deo tog procesa. Ja bih se osvrnuo na to da se vidi velika težnja da se ti izveštaji obogate. Dodao bih jedan utisak, ne samo moj, već i kolega. Deltin izveštaj je na tragu najboljih praksi u centralnoj i istočnoj Evropi", završio je Stamenić obraćanje.

Definisani ekološki, socijalni i prioriteti korporativnog upravljanja, u potpunosti su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija i predstavljaju ključne smernice za delovanje kompanije u budućnosti.

Sa ekološkog aspekta, Delta posebnu pažnju pridaje energetskoj efikasnosti, što se najbolje oslikava na najsvežijem, ranije pomenutom primeru Sava Centra. Veliki značaj pridaju i upotrebi obnovljivih izvora energije, kao i upravljanju otpadom i brizi o vodama.

Što se socijalne politike tiče, prioriteti jednog od najvećh srpskih holdinga su bezbednost i zdravlje na radu, razvoj zaposlenih kroz brojne programe i Tangram akademiju, koja pomaže da stasaju novi kadrovi, kao iulaganje u društvenu zajednicu i uključivanje najugroženijih sugrađana u rad kompanije.

Odgovorno korporacijsko upavljanje Delta je pokazala na najrazličitije moguće načine – od usklađenosti sa regulativom i etičkim principima pa do konstantnog vrednog rada na unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga.

Svi ovi aspekti doprineli su tome da Delta Holding bude i ostane – lider u održivom poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.