„Delreal” odustaje od lokacije u Bloku 53

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Delreal” odustaje od lokacije u Bloku 53

BEOGRAD – Kompanija „Delreal” koja posluje u okviru „Delta Holdinga” danas podnosi Gradu Beogradu zahtev za prestanak prava korišćenja parcele u Bloku 53 zbog odustanka nemačkog partnera trgovinskog lanca „Bauhaus” od zajedničkog projekta na toj lokaciji, izjavio je potpredsednik „Delreala” Vojislav Glavinić.

„Nemački partner 'Bauhaus' je juče pismom obavestio kompaniju da odustaje od zajedničkog projekta na toj lokaciji, jer ne može više da produžava rokove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i čeka dobijanje građevinske dozvole, čime je prestao interes kompanije 'Delreal' za lokaciju u Bloku 53”, rekao je Glavinić na konferenciji za novinare u kompaniji „Delta holding”.

Prema njegovim rečima, kompanija očekuje povrećaj plaćenih naknada i poreza za pravo korišćenja od preko 10 miliona evra, kao i sredstva uložena u projektovanje i ugovore sa stranim partnerima koji iznose oko milion evra, a sve uz zatezne kamate počev od 2001. godine.

Glavinić je negirao da saslušanje predsednika „Delta holdinga” Miroslava Miškovića u policiji pre dva dana ima veze sa odlukom „Delreala” da odustane od parcele, tvrdeći da je jedini razlog gubitak interesa zbog odustanka stranog partnera.

On je istakao da kompanija „Delreal” više od dve godine čeka konverziju tog zemljišta iz prava korišćenja u vlasništvo, jer bez toga nije moguće dobiti neophodne građevinske dozvole.

Zahtev za konverziju zemljišta podnet je u septembru 2010. a za procenitelja vrednosti poreska uprava je angažovala englesku kompaniju King Sturge, naveo je Glavinić i naglasio da je procena vrednosti lokacije bila 50 evra po kvadratnom metru.

U prvom postupku, kako je naveo, poreska uprava je tu procenu prihvatila i Delreal je dobio rešenje o konverziji zemljišta, ali je tu odluku ukinulo Ministarstvo finansija odlučujući po žalbama gradskog i republičkog pravobranioca.

U novom postupku isti procenitelj je dao identičnu procenu, od 50 evra po metru kvadratnom, ali je poreska uprava nije prihvatila već je sama procenila da lokacija vredi 75 evra po kvadratnom metru, naveo je potpredsednik Delreala.

Kompanija je prihvatila i te uslove „iako nisu bili tržišni”, jer je u međuvremenu potpisala ugovor sa nemačkom firmom Bauhaus.

Međutim pravobranioci grada i republike su opet uložili žalbu na rešenje o konverziji i postupak još uvek nije završen, zbog čega je strani partner juče odustao od zajedničkog ulaganja u projekat na toj lokaciji - izgradnju hipermarketa od oko 22 miliona evra, koji bi zaposlio 300 ljudi, ukazao je Glavinić.

On je dodao da je Bauhaus planirao izgradnju pet hipermarketa u Srbiji, napominjući da je zbog odustanka nemačke firme Srbija ostala bez mogućih investicija većih od 100 miliona evra, a više od 1.500 ljudi bez radnih mesta, dok će se gubici Delreala tek obračunavati.

Glavinić je takođe ispričao istoriju „prava korišćenja” nad zemljištem u bloku 53, navodeći da su 2001. kompanija Delta i francuski lanac super marketa „Kora” zaključili ugovor o saradnji prema kom je srpska firma trebalo da gradi, a francuska da upravlja prodavnicama.

Deltina firma „Delta M” je na javnom nadmetanju dobila pravo korišćenja na zemljištu i za to platila naknadu i porez više od 10 miliona evra. Srpska i francuska kompanija zbog saradnje osnovale su zajedničku firmu „Delreal 1” u kojoj je „Delta M” imao udeo od 51 odsto, a Kora 49 odst udela.

Dve godine kasnije, Kora je odlučila da posluje sama i Delti isplatila njen udeo u firmi, ali kako sve do 2007. nije dobila potrebne dozvole za izgradnju na parceli ponovo je ponudila Delti da otkupi firmu u celosti i povukla se sa srpskog tržišta.

Tek dve godine kasnije, prema rečima Glavinića, donet je Zakon o planiranju i izgradnji koji je uveo pravo konverzije odnosno mogućnost da se uz naknadu pravo korišćenja nad zemljištem prevede u pravo svojine.

Godinu dana kasnije Delreal je podneo zahtev za konverziju ali postupak još nije okončan, naveo je potpredsednik kompanije.

On je međutim istakao da Delta holding ostaje pri svim svojim planovima za izgradnju i da za sad ne odustaje od oko 20 drugih zahteva za konverziju o kojima takođe još nije odlučeno.

Tanjug

objavljeno: 05.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.