Delevićeva o značaju sporazuma

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva o značaju sporazuma

Beograd -- Primena trgovinskog sporazuma je garancija očuvanja povlastica Srbije na tržištu EU, rekla je direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević.

"Dobitnici su svi oni koji izvoze na tržište EU od 2000. godine" rekla je Delevićeva za B92 govoreći o dosadašnjoj jednostranoj primeni tog sporazuma. Prema njenim rečima, primena Trgovinskog sporazuma svima koji u Srbiji proizvode garantuje izlaz na evropsko tržište.

Delevićeva je objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je do sada roba proizvedena u Srbiji na tržište EU mogla biti plasirana samo pod oznakom "proizvedeno u Srbiji", a da će od početka primene trgovinskog sporazuma roba proizvedena u bilo kojoj od zemalja potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi (CEFTA) nositi oznaku "proizvedeno u CEFTA".

Na taj način izjednačiće se uslovi plasiranja proizvoda, ali i pozicije eventualnih investicija u regionu, dodala je ona.

Delevićeva je kazala da su izvoznici iz Srbije od 2000. godine, kroz različite tržišne liberalizacije, ostvarili pet puta veće uštede nego evropski izvoznici prilikom izvoza njihovih proizvoda.

Ona smatra da je nakon dve dobre vesti iz EU, vizne liberalizacije i početka primene sporazuma, došlo vreme da im se obradujemo, jer ti rezultati nisu došli bez velikog truda i rada.

"To što smo ih dugo čekali ne znači da nismo uložili mnogo truda, nekim procesima je potrebno neko vreme, ali ako ste privrženi cilju i imate napredak, doći će i rezultati", rekla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, signal iz Brisela podrška je onome što je Srbija uradila na polju saradnje sa Tribunalom u Hagu, ali i znak poverenja da je Srbija prihvatila svoje obaveze.

Možete pogledati gostovanje Milice Delević u vestima B92.

"Stanje nacije" o primeni Trgovinskog sporazuma

Različitim komentarima o efektima primene Trgovinskog sporazuma sa EU pridružili su se i gosti emisije "Stanje nacije” na TV B92.

Politički analitačr Đorđe Vukadinović ne očekuje da će građani i ekonomija imati konkretnu korist od deblokade sporazuma, ali ističe da taj potez EU ima pozitivan politički efekat.

"Sada kada Evropska unija povlači taj potez sa svoje strane, sad se opet radujemo kao da će se nešto novo dogoditi. Neće se ništa novo dogoditi”, ocenjuje on.

"Dakle, građani i naša preduzeća neće imati nikakvih opipljivih koristi, ja sam tu siguran, ali se stvaraju pretpostavke za neku drugu vrstu pogodnosti. Mislim da je prednost pre svega politička i simbolička, a konkretne materijalne i ekonomske, sumnjam da će biti”, smatra Vukadinović.

Bivša direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, s druge strane, ipak očekuje da će primena Trgovinskog sporazuma doneti pogodnosti za srpsku ekonomiju.

"Sada prvi put ova država nakon 1980. i ugovora koji smo imali tada kao SFRJ, ima ugovorni odnos sa ogromnim trgovinskim blokom koji čine 27 država članica - pola milijarde stanovnika - na koji naši proizvođači mogu da izvezu robu, naravno ako odgovara standardima i kvalitetu EU”, podseća ona.

"Postepeno imamo ulazak kvalitetnije, jeftinije robe sa tržišta EU, a sam ugovorni odnos je užasno važna stvar za garantovanje investicija”, smatra Miščevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.