Deficit u budžetu samo izgleda spektakularno

Izvor: Akter, 03.Apr.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit u budžetu samo izgleda spektakularno

Deficit državnog bužeta Srbije u prva tri meseca manji od planiranog, ali da to nije tako spektakularno kao što izgleda na prvi pogled, ocenio je večeras predsednik

Fiskalnog saveta, Pavle Petrović.

Do poboljšanja u budžetu došlo je pre svega zbog smanjenja plata i penzija, a i naplata poreza bila je nešto bolja od očekivane, rekao je Petrović na Ekonomskom fakultetu Univeziteta u Beogradu, na panelu "2008-2018. da li smo pred izgubljenom decenijom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
"Sem toga, u prvom kvartalu imamo i privremene faktore koji su uticali na smanjenje deficita, a jedan su i vanporeski prihodi, odnosno uplate državnih i javnih preduzeća, odnosno njihove dividende", kazao je Petrović.

Većina tih uplata je realizovana u prvom kvartalu iako se odnosi zapravo na celu godinu, te da bi se korektno ocenio prvi kvartal, uplate bi trebalo "razvući" na čitavu godinu.

Drugi razlog zbog kojeg rezultat u prvom kvartalu izgleda bolje nego što u osnovi jeste, leži na strani rashoda, jer su javne investicije bile manje od planiranih.

Ali, "to nije dobro, a i Vlada je najavila da će ove godine raditi na unapređenju investicija, tako da treba očekivati da manje javne investicije budu nadoknađene u preostala tri kvaratala što bi bilo dobro, ali onda to menja taj rezultat, a taj uspeh u prvom kvartalu čini znatno manjim", kazao je Petrović.

Profesor Ekonomije na Filozofskom fakultetu, Miodrag Zec rekao je da Vlada nikako nije smela da smanji plate i penzije.

"Rashode smo zaustavili, penzije su neselektivno smanjene što će pasti na sudu, pa ćemo to plaćati kao staru deviznu štenju", procenio je Zec i dodao da "Srbija ima para, ali ih uzalud troši".

Kao primer naveo je da Srbija školuje 1.000 farmaceuta godišnje, a Kanada 200, i zapitao zašto Srbija "školuje kadrove za druge zemlje" - jer oni koji s diplomom ne nađu posao, odlaze u inostranstvo.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Ivan Vujačić kazao je da treba razmišljati gde će se ušteđeni novac potrošiti i naveo da postoje veliki državni projekti o kojima se "ne zna mnogo, a ne zna im se ni smisao", ni koliko će koštati Srbiju, poput ideje za "Beograd na vodi" i za modernizaciju želžničke pruge Beograd-Budimpešta.

Komentarišući aranžman sa MMF-om, Vujačić je ocenio da samo neuspešne zemlje potpisuju aranžman sa MMF-om, dok uspešnim nije potreban. Dodao je da je uticaj MMF-a počeo da opada u svetu pre 2008. godine, ali da se zbog krize MMF "vratio u biznis na velika vrata".

Na skupu je ocenjeno da bi novac iz ušteda u budžetu bilo bolje usmeriti na eventulana "iskliznuća" iz aranžmana sa MMF-om, nego na povećanje plata i penzija.

Predsednik Akademije ekonomskih nauka, Ljubomir Madžar rekao je da je poslednjih desetak godina Srbija izgubila mnogo na ekonomskom planu, ali ne zbog toga što je politika "bila kvarna i nekompetentna", već zbog objektivnih ograničenja.

On smatra da je u Srbiji glavni problem konstantna preraspodela novca što je destimulišuće za sistem.

Večerašnji panel je priredio studentski časopis "Monopol list", povodom 18 godišnjice izlaženja.

Skup je bio nakratko prekinut kada je čovek koji se predstavio kao osnivač lista, rekao da panel ne vodi ničemu, a da je Srbija pod okupacijom i, pre no što je izbačen iz sale, pozvao je mlade da se pobune protiv vlasti.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Pavle Petrović: Višak novca čuvati za iskliznuća, a ne za plate i penzije

Izvor: Blic, 04.Apr.2015, 09:20

Tačno je da postoje dobre vesti u prvom kvartalu, jer je deficit manji od planiranog, ali daleko od toga da su ti rezultati spektakularni, ocenio je večeras predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović...Pavle Petrović..Petrović je, obraćajući se studentima na Ekonomskom fakultetu na panel diskusiji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.