Deficit budžeta manji nego u rebalansu

Izvor: Beta, 26.Dec.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit budžeta manji nego u rebalansu

BEOGRAD, 26. decembra 2014. (Beta) - Deficit republičkog budžeta u 2014. godini mogao bi iznositi oko 180 milijardi dinara, što je za 40 milijardi manje nego što je planirano drugim rebalansom, saopštio je u petak Fiskalni savet Srbije.

"Ovakav rezultat upućuje na zaključak da postoje ozbiljne slabosti u budžetskom planiranju, nedoslednosti u sprovodjenju javnih politika, ali i sistemski problemi u izvršavanju pojedinih rashoda, pre svih investicija i javnih nabavki", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u izveštaju Fiskalnog saveta o stanju u budžetu u novembru i javnom dugu.

Procena saveta je da će na kraju 2014. deficit budžeta opšte države, koji pored republičkog uključuje i budžete lokalnih samouprava i socijalnih fondova, iznositi 270 milijardi dinara, odnosno oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U tu cifru su uračunati i rashodi "ispod crte" - oko 70 milijardi po osnovu preuzimanja preuzimanja duga JAT-a, koje je nasledila kompanija Er Srbija, kao i oko 15 milijardi dinara za finansiranje projektnih zajmova.

"Deficit opšte države u novembru niži je od uobičajenog i iznosi oko šest milijardi dinara. Javni prihodi su ostvareni u većem iznosu od mesečnog proseka, uglavnom zbog zakonskih propisa kojima se uredjuje dinamika njihove naplate", naveo je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, prihodi od PDV-a veći su zbog vanredno niskog povraćaja PDV-a, ostali poreski prihodi su veći usled periodične uplate poreza na imovinu, a neporeski prihodi povećani su zahvaljujući očekivanoj uplati dela dobiti javnih preduzeća i dividendi krajem godine.

"Iako su i javni rashodi bili nešto veći od proseka, i dalje je osnovni izvor budžetskih ušteda hronično slabo izvršenje javnih investicija", ukazao je Fiskalni savet.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fiskalni savet: Opšti dug države do kraja godine 23 milijarde evra

Izvor: Blic, 26.Dec.2014

Zaduživanjem kod Svetske banke za sanaciju štete od poplava, kao i izdavanjem nove garancije Javnom preduzeću "Srbijagas" od 200 miliona dolara tokom decembra, opšti dug države do kraja godine dostići će 23 milijarde evra, saopštio je danas Fiskalni savet Srbije...Takav opšti dug iznosi gotovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.