Danas odluka banaka o kreditima bez učešća

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas odluka banaka o kreditima bez učešća

Banke u Srbiji danas bi trebalo da iznesu svoj stav povodom predloga Narodne banke Srbije, a kojom se predviđa da se potrošački i gotovinski krediti indeksirani u evro odobravaju bez učešća i depozita.

Mira Erić-Jović, viceguvener NBS, najavila je da će centralna banka uskoro doneti novu odluku prema kojoj bi banke bile oslobođene obaveze da kao loša klasifikuju potraživanja po kreditima u kojima nije obezbeđeno učešće ili depozit od 30 odsto.

Ova odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NBS, međutim, odnosiće se samo na klijente za koje banka proceni da će biti sposobni da izmire svoje obaveze, da nemaju kašnjenja, a kreditna sposobnost je ključni element prilikom odobravanja kredita.

U „Vojvođanskoj banci”, kako prenosi Tanjug, rekli su da će najverovatnije o tome zauzeti zvaničan stav danas, kao i u „Rajfajzen banci”, gde nisu mogli da kažu bilo kakve dodatne informacije. Iz „Prokredit banke” takođe navode da nadležne službe u banci tek analiziraju najavljene mere.

U decembru prošle godine NBS je donela i dve odluke radi očuvanja finansijske i bankarske stabilnosti. Prvom je predviđeno da, ukoliko je usled pada kursa dinara došlo do prekoračenja vrednosti rate za kredite koji su indeksirani u stranoj valuti, banke ne moraju da klasifikuju lošije to potraživanje. Inače, mesečna rata kredita ne može da pređe 30 odsto plate, odnosno 50 odsto u slučaju otplate stambenog kredita. Druga odluka odnosila se na mogućnost produžetka roka kredita za godinu dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.