Da imam hipoteku sa ovom kamatom, bio bih zabrinut

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 10:03

"Da imam hipoteku sa ovom kamatom, bio bih zabrinut"

Svetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na to da podstaknu trenutno spor ekonomski rast.

Najnovije upozorenje te finansijske institucije dolazi nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada na tržištima u razvoju dostigla rekord od 47 milijardi dolara u januaru, preneo je Rojters.

Zamenik šefa Svetske banke Ajhan Kose poručio je pojedinim državama da se, kada je reč o pozmljivanju, "sve dramatično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

"Da imam hipoteku sa kamatom od 10 odsto, bio bih zabrinut", poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan.

Podaci koje je danas objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekomonije.

Svetska banka je upozorila u svom izveštaju, objavljenom u januaru, da je svetska ekonomija imala tokom 2020-2024 najslabiji učinak u pola decenije u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4 odsto, pre nego što će porasti na 2,7 odsto u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod proseka od 3,1 odsto iz 2010-ih, pokazao je izveštaj Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.