Da Kinezi preuzmu kontrolu? Nema šanse

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 10:03

Da Kinezi preuzmu kontrolu? Nema šanse

Italijanska vlada želi da spreči kinesku kompaniju Sinohem, koja je u državnom vlasništvu, da preuzme kontrolu nad poznatim proizvođačem guma Pireli.

Milanski Pireli je u nedelju saopštio investitorima da prema odluci italijanske vlade samo kompanija Kamfin može da nominuje kandidate za šefa Pirelija, prenosi BBC.

Firmu Kamfin kontroliše šef Pirelija, Marko Tronketi Provera.

U saopštenju se dodaje da italijanska vlada traži da bilo kakva promena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprave Pirelija bude pod zvaničnim nadzorom.

Sinohem je u martu saopštio italijanskoj vladi da planira da obnovi i ažurira postojeći akcionarski ugovor.

Proizvođač guma iz Milana, sa tradicijom od preko 150 godina, 2015. godine prodat je za 7,1 milijardu evra grupi investitora, među kojima su i kompanije Kamfin i HemČajna (ChemChina).

Nakon šest godina se HemČajna spojila sa Sinohemom, koja je danas najveći akcionar Pirelija - u vlasništvu ima 37 odsto akcija italijanske kompanije.

Kineski Fond Puta svile je vlasnik 9,0 odsto akcija Pirelija, podseća BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.