DS predlaže guvernera do kraja sledeće nedelje

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS predlaže guvernera do kraja sledeće nedelje

Ime novog guvernera Narodne banke Srbije trebalo bi da bude poznato do kraja iduće nedelje, najavio je juče premijer Mirko Cvetković, istakavši da to neće doprineti promenama u monetarnoj politici. Radovan Jelašić, guverner u ostavci juče komentarisao kurs

- Ne očekujem bilo kakve promene u NBS. Generalno verujem da je prepuštanje tržištu da određuje kurs dobra politika - rekao je Cvetković u intervjuu za agenciju Rojters.

U javnosti se do sada pominjalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su kandidati za guvernera Dejan Šoškić, predsednik Saveta NBS, Dušan Vujović, glavni ekonomista Svetske banke, Kori Udovički, nekadašnja guvernerka, Goran Pitić, predsednik UO „Sosijete ženeral banke", Vladimir Čupić, predsednik IO „Hipo Alpe-Adrija"" Ono što je sigurno kandidate predlaže Demokratska stranka.

Da promene monetarne politike neće biti kaže i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, koji je naglasio da neće dozvoliti promenu monetarne politike, bez obzira na to što je guverner podneo ostavku.

- Ko god bude naslednik guvernera Radovana Jelašića, garantujem da će biti zadržan kurs monetarne politike. Promenu neću dozvoliti - naglasio je Dinkić bečkom dnevniku „Prese".

A guverner u ostavci komentarišući nivo kursa juče je istakao da za NBS ne postoji neka psihološka granica koja opredeljuje intervencije centralne banke na deviznom tržištu, „iako ona očito postoji u glavama nekih privrednika, bankara, pa i građana".

Procedura za izbor novog guvernera podrazumeva da na prvom zasedanju Savet NBS prihvati ostavku Radovana Jelašića, koju potom upućuje Odboru za finansije Narodne skupštine. U planu je da to bude najkasnije do 6. aprila, iako je po proceduri zakonski rok 60 dana. I posle prihvatanja ostavke, Jelašić će i dalje obavljati sve poslova kao i do sada, dok Skupština ne imenuje novog guvernera.

U bliskom periodu, kako kaže dr Zoran Jeremić, profesor na Departmanu za poslovne studije univerziteta „Singidunum" i Fakulteta FEFA, ne očekuju se značajne promene zato što je monetarna i ekonomska politika definisana i sporazumom sa MMF, ali i drugim odlukama.

- Veoma je važno kako će se voditi ekonomska politika, jer postoji očigledno sukob između nečeg što predstavlja novu strategiju razvoja o kojoj se dosta priča, međutim, u realnosti ništa od te strategije se ne vidi. S jedne strane govori se o podsticaju izvoza, smanjenju javne potrošnje i zaustavljanju „deindustrijalizacije", što nije kompatibilno sa najavama koje idu ka daljem korišćenju modela podsticaja javne potrošnje u cilju podizanja tražnje, kao i najava da će država davati subvencionisane keš kredite - kaže Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.