DNR: Ruska pomoć ili nam nema spasa

Izvor: B92, 31.Maj.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNR: Ruska pomoć ili nam nema spasa

Ljudske žrtve, zatvorena preduzeća, trostruko veće cene hrane - rezultatati su godinu dana ratnog postojanja samoproglašene Donjecke narodne republike.

Za pobunjeni region koji je u jednom trenutku želeo da se pripoju Rusiji u drugom da bude nezavisan za sve je kriv Kijev.

Da pređe kontrolni punkt i uđe u oblast pod kontrolom pobunjenika putnički automobil čeka ovih dana sedam sati. Kamion mnogo više.

Naime, Ukrajina robu ne propušta u takozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DNR. Kamioni ipak prolaze. Iz Rusije se roba ne uvozi - zvanično. Rezultat je da su cene i onoga čega ima daleko veće nego u ostatku Ukrajine.

“Nema uspostavljene šeme kako raditi sa Rusijom kada je uvoz hrane u pitanju, a Ukrajina čini još jedan prestup koji se graniči sa genocidom jer ona u potpunosti preseca dovoženje svega i zatvara liniju razgrančenja za prenos bilo čega, bilo kakvih proizvoda”, ističe Andrej Purgin, predsednik „Narodnog saveta DNR“

Rade prodavnice hrane, pojedine apoteke, pojedine prodavnice odeće, svi sa skraćenim radnim vremenom. Tek oko 30 odsto preduzeća regiona iz koga je išlo 20 odsto ukrajinskog BDP-a radi. Većina, kaže Purgin pripada oligarhu Rinatu Ahmetovu.

Od aprila je DNR počela da isplaćuje penzije u rubljama. Novac je, kažu iz Rusije. Iz tog pravca ovde vide i rešenje.

“Donjecka oblast nikada nije mogla sebi da obezbedi hranu ovo je industrijski kraj. Ja se nadam da ćemo mi nekako da se dogovorimo s Rusijom i da će oni da otvore granicu za nas. Makar za uvoz hrane. Inače ćemo upasti u humanitarnu katastrofu i nikakva nas humanitarna pomoć neće spasti“ kaže Purgin.

I dok su oko grada i u oblasti pod kontorlom pobunjenika polja zarasla u travu i korov, prema zvaničnim statistikam, polovina oranica nije zasejana, Donjeck je okićen motivacionim plakatima o obnovi i izgradnji, nacionalizaciji kompanija i o tome da sve tek počinje. Ima onih koji u svetlo buduće veruju i onih koji nisu ubeđeni.

“Rudari će ući u rudnike da kopaju ugalj bez bojazni da će ih gađati, a seljaci će moći mirno da napasaju stoku i proizviode meso. Čim prestane rat od strane Ukrajine čim oni prestanu da nas gađaju. Mi smo uvek bili samostalni“, nada se građanka Donjecka.

“Industraija ne radi, normalni čovek nema posla. Zaharčenko je obećao da će ekonimija da proradi – ne radi. Krajnji rezultat je da je Rusija ovde posejala i svoje granate i svoje rublje. Sada čekaju da dođe neki baja i sve reši. Ni Putin ni Parošenko ne planiraju nikoga da izdržavaju“ ističe građanin Donjecka.

Kako kažu, čekaće da vide kako će se politički rešiti situaciju, a oni će se kao i uvek prilagoditi tome.

Samoproglašena repubilika najavljuje da će uskoro početi da naplaćuje komunalne usluge a sprema se i da naplati porez od preduzeća koja je registrovala da rade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

JUGOSLOVENSKI SCENARIO Kako izgleda život u Donjeckoj narodnoj republici

Izvor: Blic, 01.Jun.2015, 15:12

Ljudske žrtve, zatvorena preduzeća, trostruko veće cene hrane - rezultatati su godinu dana ratnog postojanja samoproglašene Donjecke narodne republike...Za pobunjeni region koji je u jednom trenutku želeo da se pripoju Rusiji u drugom da bude nezavisan za sve je kriv Kijev...Da pređe kontrolni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.