Cvetković sa privrednicima o krizi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 03.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković sa privrednicima o krizi

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković ponavlja u razgovoru sa privrednicima da će Vlada uskoro objaviti paket mera štednje za smanjenje posledica svetske finansijske krize.

Cvetković je akon sastanka novinarima rekao da je razmatrana tekuća monetarna politika, referentna kamatna stopa, promene deviznog kursa i mogućnost korišćenja deviznih rezervi za povećanje likvidnosti privredi.

"Dogovoreno je da sa predstavnicima Narodne banke Srbije razgovaramo o mogućnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da centralna banka izađe u susret privrednicima", istakao je premijer.

Radi se o preispitivanju visina repo stope koja, u krajnjoj liniji, utiče na visinu kamatne stope kredita, kretanje kursa ali i o mogućnostima korišćenja rezervi za povećanje likvidnosti-preneo je premijer.

Konstatovano je i da su ekonomska i poreska politika predvidljive, a da se neka konkretna pitanja kao sto je visina akciza na cigarete razmatraju u direktnim kontaktima sa predstavnicima Ministarstva finansija.

Privrednici su, kako je rekao premijer, pozitivno ocenili osnovne okvire predloga budžeta za 2009. godinu, odnosno njegovu restriktivnost.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srbije, Srpskog poslovnog kluba "Privrednik", Unije poslodavaca, Američke privredne komore i Saveta stranih investitora.

On je naveo da trenutna ekonomska situacija ne daje mnogo optimizma da će primana proširenog dejstva Kolektivnog ugovora stupiti na snagu 1. januara iduće godine, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Predsednik Vlade je istakao i da je jedan od zaključaka bio da se što je moguće više ubrza projekat odstranjivanja suvišnih propisa - giljotina propisa.

Osnovni okvir poreske poltike, prema njegovim rečima, neće se menjati u idućoj godini, ali će se menjati propisi koji se odnose na utvrđivanje akciza na cigarete.

Razgovor se odvija u okviru niza istih koje će predsednik Vlade voditi sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, privrede i finansijskog sektora o merama štednje koje će biti ugrađene u budžet za 2009. godinu, ali i drugim merama koje treba da ublaže negativan uticaj svetske ekonomske krize na privredu Srbije.

UPS: Bez uticaja na otpuštanja

Predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović kaže da Unija ne može da utiče na talas otpuštanja radnika. Avramović kaže da bi pitanjem otpuštanja trebalo da se bave nadležne inspekcije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

On kaže da, iako ima preduzetnika koji svetsku krizu koriste kao izgovor za otpuštanja, mnoga preduzeća radnike otpuštaju u skladu sa socijalnim ugovorima koje su potpisali kada su preduzeća privatizovana sa Vladom Srbije i sindikatima.

Avramović se, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, složio sa ministrom Mlađanom Dinkićem da šansu za posao ubuduće treba tražiti kod privatnika, ali je naglasio da bi taj sektor pre svega trebalo stimulisati.

"Ja sam čitao vladine materijale gde kažu da su mala i srednja preduzeća upravo stub ove zemlje, da zapošljavaju tri četvrtine radnika ove zemlje, ali moram da konstatujem da je Vlada Srbije odobrila 0,44 odsto, znači, nije ni pola procenta", rekao je Avramović.

"Ističem, Vlada Hrvatske izdvojila je 60 puta više za svoja mala i srednja preduzeća i upravo je trebalo da ta preduzeća iz ovih velikih firmi, što su prodate i privatizovane, da prime te viškove radnika ili da subvencionišu, da pomognu tim ljudima da oni budu poslodavci i da ih edukuju", kazao je Avramović.

Inače, Unija poslodavaca Srbije uputila je prošle sedmice predlog mera za suprotstavljanje uticajima svetske finansijske krize u Srbiji i napomenula da ukoliko predložene mere ne budu usvojene, poslodavci neće moći da preuzmu odgovornost za negativne posledice krize.

Unija poslodavaca sugeriše i da kompanije izvoznike koje imaju manjak narudžbina i pad prodaje, zbog svetske ekonomske krize, treba osloboditi plaćanja izvoznih dozvola i administrativnih taksi, a predlaže i ukidanje avansnog plaćanja PDV-a.

Predložena je i izmena tendera o javnim nabavkama i davanje prednosti domaćim preduzećima, osnivanje agencije za naplatu potraživanja i pravljenje strategije o plasmanu robe i usluga na vanevropska tržišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avramovićeva ponuda - socijalni pakt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008

BEOGRAD - Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Stevan Avramović izjavio je sinoć da ta organizacija predlaže formiranje socijalnog pakta poslodavaca, radnika i vlade, kako bi se zajedničkim snagama prevazišli uticaji ekonomske krize...Avramović je u emisiji "Poligraf" Televizije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.