Cvetković: Crne liste što pre

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Crne liste što pre

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da hitno treba da bude sačinjena takozvana crna lista na kojoj će se naći poslodavci koji su kršili zakon.

On je rekao da vlada smatra da kriminal mora da se sakcioniše i da niko ne može da se bogati nezakonito na račun drugih kao i da ugrožava prava radnika.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da je protiv crnih lista i dodao da ima mnogo bolje rešenje.

On predlaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestane sa političkim intervencijama na tržistu, jer da postoji slobodno tržište mnogi privrednici ne bi mogli poslovati.

"Bilo bi to mnogo efikasnije od bilo koje crne liste, jer ti ljudi ne znaju da funkcionišu u ekonomiji koju je uredilo tržište i niko drugi", rekao je on.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnog sindikata Ljubisav Orbović je rekao da podržava osnivanje crne liste i dodao da bi na toj listi trebalo da se nađu i ona lica koja su omogućila da neko kupi i uništi preduzeće.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je ponovio da treba voditi računa da se na crnu listu ne nađu privrednici koji ne ispunjavaju obaveze zbog toga sto sa druge strane imaju velika potraživanja od države ili drugih privrednika, odnosno da treba proveriti da li su njihova potraživanja veća od njihovih obaveza.

On je dodao da bi se na taj način napravila razlika između privrednika koji rade na zakonit način od onih se bave kriminalom. Atanacković je kazao i da će insistirati da država izmiruje svoje obaveze, jer se može desiti da jedan privrednik pokuša da prevari drugoga, ali da država to ne sme da radi.

Kalanović: Uvođenje registra diskvalifikovanih lica

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović kaže da bi Vlada Srbije trebalo u maju da usvoji paket mera za podsticaj privrede koji predviđa i uvođenje registra diskvalifikovanih lica. Taj registar predstavlja samo deo jedne mere i odnosi se na registrovanje novih privrednih subjekata.

Ovaj registar sprečiće privrednike koji su u prethodnom periodu gurali firme u stečaj, izdavali veliki broj menica bez pokrića ili protiv kojih se vodi sudski postupak, da osnivaju nove kompanije. I taj registar će upravo služiti da oni koji registruje novu firmu moraju da ima predistoriju koja nije opterećujuća.

"Lista" privrednika koji ne ispunjavaju svoje obaveze će biti doneta, prema Kalanovićevoj, jer je velikih broj njih napravio dugove prema poveriocima i državi.

Potpredsednica Vlade je kazala da su tako zatvarane firme i mnogi radnici ostavljeni bez plata, a poverioci bez isplaćenih dugova, kao i da su ti privrednici u prethodnom periodu bez ikakvih kazni mogli da osnivaju nova preduzeća.

Privrednici koji budu bili u registru diskvalifikovanih lica, moći će regularno da posluju tek posle dužeg vremenskog perioda, u zavisnosti od onoga što su ostavili kao deo svog prethodnog poslovanja, rekla je Kalanovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.