Cumtobel otvorio fabriku u Nišu

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cumtobel" otvorio fabriku u Nišu

Austrijska kompanija "Cumtobel" je u Nišu otvorila fabriku za proizvodnju LED rasvete u kojoj već radi 300 zaposlenih, a kad bude počela proizvodnju punim kapacitetom, radiće 1.100 ljudi.

Fabrika ima ukupnu površinu od 40.000 kvadratnih metara, a uloženo je 30,6 miliona evra. Vlada Srbije dala je subvencije od osam miliona evra.

Otvaranju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vuučić, generalni direktor Alfred Felder, predsednik Nadzornog odbora fabrike Jurg >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Cumtobel, federalni ministar Austrije za EU Gernot Bluemel, predsedik PKS-a i gradonačelnik Niša.

"Za nas je velika čast da otvorimo fabriku i prikažemo izuzetan napredak naše kompanije na globalnom nivou. Želeo bih da se posebno zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Niša, a zahvalnost stiže i iz austrijske vlade", poručio je na otvaranju Felder.

Izgradnja Cumtobel firme je počela 2017. godine, podsetio je on i dodao da je do danas izgrađeno 40.000 kvadratnih metara. "Videli ste - počeli smo sa proizvodnjom. Postavili smo cilj da će ova fabrika doprineti jačanju kompetetivnosti i da ćemo moći da snabdevamo sva evropska tržišta. Želimo da nas i lokalno stanovništvo vidi kao dobrog budućeg poslodavca. Za nas je neverovatno kratko vreme, vreme od godinu dana, koliko nam je trebalo da sve ovo izgradimo", rekao je Felder.

Istakao je, kako je rekao, jednu važnu stvar - da je "Cumtobel" (Zumtobel) kompanija koja je na berzi i da je za njih važno da imaju tri stvari: specijalnost za svetlo, stručnost za proizvode, ali i da su im važni međusobni odnosi u kompaniji. "Ova fabrika neće biti samo deo naše porodice, nego želimo da napravimo lidera i poštovaćemo naša tri principa", istakao je Felder.

Bulatović: Ovo Niš ne pamti, da nam se država okrenula

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je ovo još jedan značaj dan za taj grad. "U poslednje dve godine je takvih dana bilo puno i retko ko bi mogao da se otme utisku ove prelepe slike u Nišu danas, a da se ne seti šta se ovde dešavalo u prošlosti - kada su se fabrike zatvarale, radnici otpuštali, kada se plate nisu isplaćivale... Ovo je vreme o kom smo sanjali. Smanjena je nezaposlenost sa 36.000 na 25.000, broj otvorenih preduzeća se povećao na 500. U skromnim uslovima, preduzimamo i mi mere za mikro, mala i srednja preduzeća i za 10 puta smo ih povećali. To je doprinos državnoj politici i ekonomskoj politici Vlade Srbije. I to sve ne bi bilo da nije podrške predsednika Aleksandra Vučića. Ovo je njegov 18 dolazak. Osamnaesti dolazak koji je usmeren na investiranje, nova radna mesta..."

Država, kako je rekao, pomaže Nišu kroz privlačenje novih investicija. "Ovo Niš ne pamti - da se država okrenula ovom gradu i jugu Srbije".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.