Crna Gora dobija struju od Italije

Izvor: B92, Beta, 04.Sep.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora dobija struju od Italije

Podgorica -- Crnogorska vlada ući će sa Italijanima u aranžman oko izgradnje podvodnog interkonektivnog kabala jednosmerne struje od Italije do Crne Gore.

Kabl, kapaciteta 1.000 megavata, gradiće italijanska kompanija Terna, u saradnji sa crnogorskim Prenosom, trebalo bi da bude završen do 2013. godine i da košta 600 miliona evra.

"Italijanska strana će u potpunosti finansirati gradnju kabla, a aranžman uključuje da Terna dokapitalizuje Prenos sa 30 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra i tako stekne 22 odsto akcija te firme", kazao je ministar ekonomije Branko Vujović posle sednice Vlade.

On je objasnio da će crnogorska strana graditi trafo-stanicu u Tivtu i dalekovod od Tivta do Pljevalja, što predstavlja investiciju od 70 miliona evra, koja bi trebalo da bude završena do 2015. godine.

"Zajedno sa Ternom, Prenos će finansirati gradnju dalekovoda prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, a pripašće mu 20 odsto kapaciteta kabla i prihoda", objasnio je Vujović.

Realizaciji tog posla, kako je naveo, prethodiće ugovor Terne i Prenosa o dokapitalizaciji i medjudržavni sporazum Crne GOre i Italije, koji treba da usvoje Vlada i parlament.

Prihodi Crne Gore od navedenog posla, kako je objasnio, kretaće se od 10 do 40 miliona evra godišnje, pod uslovom da se kapacitet kabla koristi od 40 do 80 odsto.

"Crna Gora bi na taj način postala značajno energetsko čvorište i sedište buduće aukcione kuće za prodaju električne energije", rekao je Vujović.

Naveo je da su koristi od tog posla višestruke, posebno posle izgradnje sistema četiri hidroelektrane na Morači i planiranih vetro i mini hidroelektrana, jer će Crna Gora moći da lakše izvozi struju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.