Crn dan za pet najvećih banaka

Izvor: B92, 20.Maj.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crn dan za pet najvećih banaka

Pet najvećih svetskih banaka danas će najverovatnije dobiti presudu po kojoj će morati da isplate ukupno nešto više od pet milijardi dolara kazne.

Banke su optužene za kriminalne radnje nameštanja kamatnih stopa i manipulacije deviznim kamatama.

Na optuženičkoj klupi našli su se čelnici švajcarskog UBS-a, američkih banaka Džej Pi Morgan end Čejs, Siti grup, kao i britanskog Barkliza i Kraljevske banke Škotske.

Svi su najavili da će se izjasniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao krivi, navode dobro obavešteni izvori iz američkog Vrhovnog suda.

Ovo će biti prvi put u istoriji da će se pet najvećih banaka u isto vreme izjasniti krivim za delo teške prevare i manipulacije kamatama.

Takođe, ovo je samo jedna u nizu tamnih mrlja na već srozanom ugledu velikih bankarskih korporacija, koje su odavno etiketirane kao "beskrupulozne".

Švajcarska banka UBS je priznala krivicu za prevaru i platiće u SAD, na ime poravnanja, 545 miliona dolara po tužbama da je manipulisala finansijskim tržištem.

Banka je navela da će joj na osnovu sporazuma sa američkim vlastima biti uslovno garantovan imunitet od krivičnog gonjenja po tužbi ministarstva pravde da je manipulisala kursnim listama.

Prema navodima UBS AG, upravo je ona bila prva koja je prijavila američkom ministarstvu potencijalno protivzakonita ponašanja na stranim tržištima. Međutim, ona će morati da Federalnim rezervama, to jest centralnoj banci SAD, kaznu u iznosu od 342 miliona dolara. UBS AG će odvojeno morati da plati i 203 miliona dolara američkom ministarstvu pravde na ime kazne zbog manipulisanja jednom od ključnih kamatnih stopa na finansijskom tržištu, a to je London interbank.

Banka je saopštila: "Ponašanje malog broja zaposlenih je neprihvatljivo, pa smo poduzeli adekvatne disciplinske mere".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.