Crkve ostvarile rekordne prihode od poreza

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 14:01

Crkve ostvarile rekordne prihode od poreza

Zbog pada broja vernika, stručnjaci u budućnosti očekuju smanjenje prihoda Katoličke i Protestantske crkve.

Katolička i Protestantska crkva u Nemačkoj ostvarile su od crkvenog poreza u 2022. rekordne prihode, ali stručnjaci u budućnosti zbog pada broja vernika očekuju smanjenje prihoda, prenosi AlJazeera balkans.

"Prošle godine Protestantska i Katolička crkva su od crkvenog poreza ostvarile 13 milijardi evra prihoda što je 200 miliona više nego 2021. godine", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je Institut nemačke ekonomije (IW).

Međutim, IW istovremeno procenjuje da bi ovaj iznos u narednim godinama mogao osetno da se smanji kako zbog smanjenja broja vernika tako i zbog odlaska brojne generacije tzv. "bejbi-bumera" u penziju, prenosi Hina.

Ulogu u smanjenju realnih prihoda crkava bi, kako proizlazi iz saopštenja IW-a, mogla odigrati i inflacija.

Godine 2022. je oko 1,3 miliona vernika službeno istupilo iz redova te dve crkve u Nemačkoj što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

U poređenju sa 2019, crkve bi 2027. mogle da imaju 11 odsto manje prihoda.

"Istupanje iz crkve i demografske promene se sve jače odražavaju i na priliv u crkvene kase što znači da bi crkve u budućnosti bile prisiljene da štede“, rekao je autor studije i stručnjak IW-a za poreze Tobajas Hence.

On je istovremeno ukazao i na "ogromnu imovinu" kojom raspolažu nemačke crkve.

"Svoje bogatstvo crkve mogu da upotrebe za popunjavanje manjka u budžetu", rekao je Hence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.