Čižov: Učešće Srbije u TAP ne smeta saradnji s Rusijom

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Maj.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čižov: Učešće Srbije u TAP ne smeta saradnji s Rusijom

MOSKVA - Moguće učešće Srbije u projektu "Transjadranskog gasovoda" (TAP) ne znači odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom, rekao je danas stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji (EU) Vladimir Čižov.

"Nema ničeg čudnog u tome što zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, kao i Makedoniju, sudeći po nedavnim izjavama, traže alternativne varijante koje su u njihovom interesu. To ne znači da one odustaju od realizacije zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << projekata sa nama“, kazao je Čižov novinarima u Moskvi.

Prema njegovim rečima, učešće Rusije moguće je i u "Transjadranskom gasovodu", prenele su RIA Novosti.

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija spremna da diversifikuje izvore snabdevanja gasom, konkretno, priključivanjem na gasovod iz Azerbejdžana, podseća ruska agencija.

SAD podržava izgradnju "Transjadranskog gasovoda“, koji je projektovan za transport prirodnog gasa iz Kaspijskog regiona i Bliskog istoka u Zapadnu Evropu.

Dužina gasovoda koji bi trebalo da prolazi kroz Grčku, Albaniju, Jadransko more do Italije, je 871 kilometar, a maksimalna propusna moć 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Rusija je početkom decembra prošle godine odustala od projekta gasovoda "Južni tok“, koji je trebalo da po dnu Crnog mora i preko Bugarske dostavlja gas pojedinim balkanskim zemljama, Mađarskoj, Austriji i Italiji, objasnivši to nekonstruktivnom pozicijom EU.

Kao zamena, odlučeno je da se gradi gasovod kroz Tursku, a da se na granici s Grčkom napravi gasno čvorište za potrošače iz Južne Evrope.

Stav EU o mogućem priključenju Makedonije na "Turski tok“ treba uzeti u obzir, smatra Čižov.

 "To će biti predmet dijaloga između Vlade Makedonije i Evropske komisije. Verujem da je to pitanje zdravog razuma, zemlja je izabrala put ka pridruživanju Evropskoj uniji, naravno da stav EU ne može da se ignoriše“, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, učešće Makedonije u ruskom projektu treba da bude predmet pregovora s Evropskom unijom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.