Čizmiću se sprema smjena u Mercatoru

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jan.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čizmiću se sprema smjena u Mercatoru

LJUBLJANA - Pripreme za za smjenu Tomislava Čizmića s mjesta predsjednika Uprave Mercatora su počele, piše portal siol.net. 

Na posljednjoj lanjskoj sjednici Nadzornog odbora Mercatora, Matej Lahovnik, koji trenutno predsjedava Nadzronim odoborom, otvorio je pitanja o poslovima između Mercatora i pojedinih kompanija u vlasništvu članova obitelji Čizmić. Prema informacijama portala, Proplastika, u vlasništvu Čizmićeve supruge Mance Majeršič Sevšek, između ostalog. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << proizvodi i isporučuje plastične proizvode za pakiranje proizvoda u trgovini i ugostiteljstvu. Prema nekim informacijama, najveći dio prometa ova kompanija ostvarila je sa Agrokor Grupom.

U 2016. godini prihodi u Sloveniji iznosili su 685.000 eura, a u Hrvatskoj 1,6 milijuna eura. Kompanija, također, posluje u Srbiji. U Mercatoru su objasnili Siol.net-u da je Čizmić do sada "otkrio činjenice vezane za potencijalni sukob interesa" dva puta. Prvi put 2013. godine, kada se prvi put pridružio Grupi Mercator, drugi put u travnju 2017. godine, prilikom imenovanja za predsjednika Upravnog odbora. On je "otkrio sve detalje o kompanijama koje su povezane s njegovim srodnicima".

Proplastika je osnovana 2005. godine. U Hrvatskoj Čizmić posjeduje drugo preduzeće, Čizmaplast, koje već nekoliko godina ne posluje, a od prošle godine je likvidirano. U kontekstu raščišćavanja tih poslova, mogli bi se skrivati i drugi motivi.

Već dugo se u kuloarima može čuti da Čizmić nije u najboljim odnosima s izanrednim povjerenikom Agrokora Fabrisom Peruškom. Za to postoji nekoliko razloga. Dio njih dolazi iz puteva njihovih karijera. Čizmić je u Mercator došao u periodu kada ga je preuzeo Ivica Todorić. Kada je Mercator predvodio Toni Balažič, Čizmić je bio odgovoran za integraciju hrvatskog Mercatora u poslovni sistem Agrokora.

On je tada u neformalnim razgovorima najavljivao da će Balažiča zamijeniti na poziciji prvog čovjeka Mercatora. To se i dogodilo u proljeće 2017. godine, kada je upravljanje Agrokorom preuzeo povjerenik hrvatske vlade Ante Ramljak. Kada je njega prošlog februara naslijedio Peruško, ubrzo je uslijedio niz zamjena u cjelokupnom poslovnom sistemu Agrokora. Izvori ističu da praktično nema povjerenja između Peruška i Čizmića.

Njihov "hladni rat" je, kako se pretpostavlja, prerastao u otvoreni sukob proteklih mjeseci, koji Čizmić pokušava smiriti, ali ne uspijeva. Prošle jeseni Mercator je austrijskoj Supernovi prodao deset trgovačkih centara, zbog čega su se na Čizmića obrušile kritike. Naime, centre je prodao po veoma niskoj vrijednosti, i to kupcu koji je usko povezan sa Sparom, najvećim Mercatorovim konkurentom u Sloveniji. Tada se pretpostavljalo da Čizmić želi zadržati dio investicijske akumulacije u Mercatoru.

A pritisak na Čizmića raste i iz drugih razloga. Ako je Ramljak Mercatoru ostavio relativno visok stupanj autonomije u poslovnom sistemu Agrokora, Peruško ima drugačije planove. Pred pritiscima iz Zagreba, Čizmić se do sada branio uz veliku pomoć Gregora Planteua.

"Novi Agrokor", koji će biti u većinskom vlasništvu ruskih banaka i američkih investicijskih fondova, bit će centralizirani koncern. Njegov glavni zadatak bit će otplata kredita, posebno sporazuma o refinanciranju "roll-up" kredita vrijednog milijardu eura, za koji Agrokor danas mora platiti vrlo visoku, čak 10-postotnu kamatnu stopu, koja će svakog mjeseca biti za jedan postotni bod viša. Ključnu ulogu u ovom modelu će najvjerojatnije imati Mercator i njegov novčani tok.

Prema informacijama portala siol.net, Peruško je već osnovao posebnu grupu koja priprema projekt centralizacije za sve kompanije u budućem poslovanju "Novog Agrokora", s naglaskom na nabavu i traženje sinergije. U izvještajima koje je Planteu objavljivao svaka tri mjeseca, gotovo dvije godine nije bilo takvih poslova. To ne znači da se neće očekivati ​​u travnju. Inače, Planteu je ključni branik od štetnog poslovanja za Mercator. On je zadužen za nadzor nad izdavanjem garancija i kredita povezanim osobama, prometom nekretnina između kompanija Mercator i Agrokor, marketinških usluga, operacije informacijske podrške...

Ovih osigurača nakon promjene vlasništva više neće biti. Poseban zakon, takozvani "Lex Mercator" kojeg je slovenski parlament usvojio u travnju 2017. godine, primjenjuje se samo na vrijeme kada je njegov većinski vlasnik insolventan. Budući da budući vlasnik, holgind "Novi Agrokor" , to neće biti, neće biti daljnjeg razloga za daljnje ostajanje Planteua u Mercatoru.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.