Ćirić: Akcije će biti sve vrednije

Izvor: B92, Tanjug, 28.Avg.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Akcije će biti sve vrednije

Nebojša Ćirić (Tanjug, arhiv)

Beograd -- Državni sekretar Nebojša Ćirić kaže da očekuje da će najkasnije u oktobru ili novembru građani moći da raspolažu raspodeljenim akcijama NIS-a.

Vlada Srbije usvojila je odluku o prenosu besplatnih akcija Naftne industrije Srbije građanima i sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije. Državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić rekao je, gostujući u vestima TV B92 da je NIS prvo preduzeće čije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će akcije biti podeljene građanima koji su se za to kvalifikovali.

"Nakon vladine odluke, Agencija za privatizaciju zajedno sa Centralnim registrom i Komisijom za hartije od vrednosti će, mi očekujemo do 20. septembra završiti tehnički posao koji se odnosi na otvaranje vlasničkih računa", rekao je Ćirić i naveo da će na taj način građani moći da se informišu da su dobili akcije NIS-a.

Pošto organi upravljanja u NIS-u usvoje određene odluke, između ostalog i o prelasku iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, ako sve bude u redu, građani će u oktobru, a najkasnije do novembra dobiti mogućnost da trguju akcijama, rekao je Ćirić.

On je naveo da će vrednost akcija NIS-a biti veća od nominalne vrednosti koja trenutno iznosi 500 dinara i preporučio građanima da ukoliko ne moraju, da ih ne prodaju, jer će njihova tržišna vrednost rasti.

"Radi se o nominalnoj vrednosti, ali prava vrednost tih akcija se određuje na tržištu, odnosno na berzi. Građani će imati mogućnost da trguju akcijama, a moje mišljenje je da kako budemo polako izlazili iz krize, ove će akcije imati dosta veću vrednost od nominalne", precizirao je Ćirić.

On je podsetio da pravo da dobiju akcije NIS-a ima 4,8 miliona građana, koji će dobiti 15 odsto akcija te kompanije, ali i ostalih javnih preduzeća - "Aerodroma", "Telekoma Srbije" "Elektroprivrede Srbije", "Jat ervejza" i "Gelenike".

Na pitanje da li su realne projekcije da će svaki građanin dobiti u proseku oko 1.000 evra od besplatnih akcija, Ćirić je odgovorio da kada su rađene te procene situacija na svetskom i domaćem tržištu je bila znatno drugačija.

"Mi smo zaista odabrali šest najvrednijih preduzeća, a na to treba dodati novac koji će se dobiti i iz Privatizacionog registra. U svakom slučaju kako kriza bude jenjavala tako će vrednost akcija i NIS-a, ali i drugih kompanija početi da raste", rekao je on i naveo da su tada bile procene da će akcije dobiti oko četiri miliona građana, ali se ispostavilo da je broj građana koji imaju pravo nešto veći.

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila Odluku o prenosu akcija bez naknade "Nafte industrije Srbije" građanima, kao zaposlenima i bivšim zaposlenima ovog preduzeća.

Svaki građanin će po toj odluci ostvariti pravo na pet akcija NIS-a bez naknade, a nominalna vrednost jedne akcije iznosi 500 dinara, što znači da će svako od građana dobiti akcije u nominalnoj vrednosti od 2.500 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.