Cijene nafte porasle iznad 58 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Okt.2019, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte porasle iznad 58 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara budući da je izvješće o američkom tržištu rada stišalo bojazni da je najveće svjetsko gospodarstvo na rubu recesije.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 94 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,65 dolara. Na američkom se tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << barelom trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 53,13 dolara.

Slabi podaci iz američkog uslužnog sektora potaknuli su zabrinutost za globalnu potražnju za naftom, naglašavajući bojazni da bi dugotrajni američki i kineski trgovinski rat mogao gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Trgovci su se stoga okrenuli izvješću o američkom tržištu rada u rujnu, koje je pokazalo da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 136 tisuća radnih mjesta. Iako je brojka osjetno niža od ovogodišnjeg prosjeka, stišala je strah od recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Neki analitičari ipak upozoravaju da opasnost nije minula.

"Čini se da se kriza u proizvodnom sektoru prelijeva i na do sada snažan uslužni sektor. To nije dobra vijest za potražnju za naftom. U konačnici, to smanjuje i potražnju za uslugama transporta", upozorava Carsten Fritsch iz Commerbanka.

Nadu ulijeva i skorašnji nastavak američko-kineskih pregovora o trgovini, koji je uzdrmao svjetsko gospodarstvo i tržišta. Pregovarači se vraćaju za stol ovog mjeseca a obje strane signaliziraju spremnost na dogovor.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 57,96 dolara, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skočila cijena nafte: Sjevernomorska “brent” poskupila 94 centa

Izvor: Capital.ba, 05.Okt.2019, 08:45

LONDON, Cijene nafte su porasle, iako su i dalje na putu da drugu nedjelju zaredom uknjize gubitak. Na jučešnji skok cijena nafte uticao je izvještaj o rastu zapošljavanja u SAD, što je ublažilo zabrinutost finansijskog tržišta od potencijalnog pada američke ekonomije u recesiju. Sjevernomorska...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.