Češka zamrzava plate i sveštenicima

Izvor: B92, 12.Jan.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka zamrzava plate i sveštenicima

Prag -- Češki ministar kulture Jirži Beser je u Pragu sa predstavnicima verskih zajednica potpisao sporazum o zamrzavanju plata sveštenicima do 2014. godine.

Time su se na udaru mera štednje posle čeških špijuna u inostranstvu našli i sveštenici.

Vlada premijera Petra Nečasa će u te svrhe iz državnog budžeta do 2014. godine izdvajati maksimalno 250 miliona evra godišnje, bez obzira da le će se povećavati broj sveštenika i crkvenih lica. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tim dobrovoljnim dogovorom crkve u Češkoj izbegle su smanjenje plata od 10 odsto koje važi za sve činovnike u državnoj upravi i službenike čiji rad se finansira iz javnih sredstava.

Češka još nije rešila povraćaj crkvene imovine koju su nacionalizovali komunisti, a dok to pitanje ne reši, sveštenike plaća država. Ministar Beser kazao je danas da bi pitanje poravnanja sa crkvama moglo da se reši do sredine ove godine, do kada nove radne grupe treba da pripreme predlog u dogovoru sa verskim zajednicima.

"Taj sporazum je odgovor na trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj i crkve i verske zajednice shvataju da su potrebne mere štednje a istovremeno omogućavaju vladi da odgovorno priprema budžet dok joj traje mandat", kazao je poglavar Češke katoličke crkve nadbiskup praški Dominik Duka.

"To jeste zamrzavanje plata, ali i vrlo razuman dogovor za obe strane", pohvalio je dogovor i sekretar Federacije jevrejskih zajednica Tomaš Kraus.

Češka sa svojih oko 10 miliona stanovnika, kao zemlja sa najviše ateista u Evropi, iz budžeta plaća 4.892 sveštenika i velikodostojnika iz 20 registrovanih verskih zajednica.

Njihove prosečne plate dostižu oko 70 odsto češke prosečne plate pa na primer katolički sveštenici u proseku primaju platu od 640 evra mesečno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka zamrzava plate i sveštenicima

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2011

PRAG, Češki ministar kulture Jirži Beser je u Pragu sa predstavnicima vjerskih zajednica potpisao sporazum o zamrzavanju plata sveštenicima do 2014. godine. Time su se na udaru mjera štednje poslije čeških špijuna u inostranstvu našli i sveštenici. Vlada premijera Petra Nečasa će u te svrhe...

Nastavak na Capital.ba...

Češka zamrzava plate i sveštenicima

Izvor: Blic, 13.Jan.2011, 01:25

PRAG - Češki ministar kulture Jirži Beser danas je u Pragu sa predstavnicima verskih zajednica potpisao sporazum o zamrzavanju plata sveštenicima do 2014. godine, čime su se na udaru mera štednje posle čeških špijuna u inostranstvu našli i sveštenici. ..Vlada premijera Petra Nečasa će u...

Nastavak na Blic...

Češka zamrzava plate i sveštenicima

Izvor: S media, 13.Jan.2011

Češki ministar kulture Jirži Beser danas je u Pragu sa predstavnicima verskih zajednica potpisao sporazum o zamrzavanju plata sveštenicima do 2014. godine, čime su se na udaru mera štednje posle čeških špijuna u inostranstvu našli i sveštenici...Vlada premijera Petra Nečasa će u te svrhe...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.