Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka privreda izašla iz recesije

Bruto domaći proizvod (BDP) Češke je u trećem tromesečju zabeležio rast od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je zemlja izašla iz recesije, objavila je Češka agencija za statistiku.

Medjutim, u poređenju sa periodom od jula do septembra prošle godine, privreda je zabeležila pad od 4,1 odsto.

Prema ekonomistima, privreda se budi iz duboke recesija, u koju je upala na početku godine, ali će na stvarno oživljavanje morati još da se sačeka, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sajt ihned.cz.

Na privredu je najveći uticaj imao godišnji pad industrijske proizvodnje. Od ostalih značajnih oblasti, ispod prošlogodišnjeg nivoa su ostale trgovina i energetika.

U poređenju sa prethodnim tromesečjem, rast je zabeležen pre svega u oblasti finansija i osiguranja, gradjevinarstvu, saobraćaju i uslugama.

Zaslugu za oživljavanje češke ekonomije ima i potražnja iz inostranstva, smatraju neki analitičari i ukazuju da će od njenog daljeg razvoja zavisiti i kada će privreda pokazati značajniji rast i prema godišnjim podacima.

Opšte očekivanje je da će ova godina biti završena izrazitim padom češke ekonomije, pri čemu je najveći optimista Češka narodna banka, koja očekuje pad od 4,4 procenta.

Banka je optimista kada je u pitanju sledeća godina, u kojoj očekuje rast BDP od 1,4 odsto.

Ministarstvo finansija nije tako optimistično i sledeće godine očekuje privredni rast od samo 0,3 odsto, dok za ovu predviđa pad od pet procenata.

Prognoza Evropske komisije je u "zlatnoj sredini" - prema njoj će naredne godine češka ekonomija porasti 0,8, a ove pasti 4,8 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.