Česi modernizuju železnički koridor

Izvor: B92, 17.Nov.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi modernizuju železnički koridor

Prag -- Železnice Srbije su potpisale ugovor sa češkom grupacijom "Inekom enikos" za modernizaciju železničkog koridora 10, vredan nekoliko destina miliona evra.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kaže da je ugovor potpisan u okviru srpsko-češkog biznis foruma, koji je održan u Pragu.

On je dodao da su bilateralni razgovori 15 srpskih i 40 čeških kompanija nastavljeni i da se očekuje potpisivanje još nekih konkretnih ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sporazuma između preduzeća dve zemlje.

Bugarin je ocenio da je dobro što se recesija, koja je zahvatila i Češku i Srbiju, polako prevazilazi kroz unapredjenje privredne saradnje postojećih kompanija, ali i definisanje i nekih drugih sektora.

Sektori koji su bili zastupljeni na biznis forumu su energetika, informacione tehnologije, telekomunikacije, metalni i elektrosektor, industrija izgradnje i rekonstrukcija železnica i železničkog saobaćaja, hemijska i prehrambena industrija, rekao je Bugarin.

On je dodao da je odziv čeških kompanija bio vrlo veliki i da su one pokazale veliko interesovanje za unapređenje privredne saradnje između Srbije i Češke. Pokazano je i veliko interesovanje u okviru projektovanja i inženjeringa i konsalting usluga.

Bugarin je posebno ukazao na važnost sektora ekologije i međudržavnu pomoć koju Srbija dobija, u okviru češke razvojne pomoći do 2017. godine, jer će podsticajna sredstva omogućiti unapređenje i zaštitu životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.