Izvor: B92, 05.Jul.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cenu pšenice određuje tržište"

Beograd -- Cenu pšenice određuju isključivo tržište i tražnja kvalitetnog zrna, rekao je za B92 ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Ministar je, gostujući u vestima B92, objasnio da će otkupna cena pšenice biti povećana zbog loših vremenskih prilika. Za ovaj vikend očekuje se da će skinuti oko 30 odsto roda pšenice, a uskoro bi trebalo i da se sagleda šteta po ovogodišnji rod koju su uslovile loše vremenske prilike, kaže ministar poljoprovrede.

"Cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pšenice, kao i do sada određuje tržište. Ono što mogu da kažem jeste da u proteklih par dana imamo najavu da će cena pšenice rasti pre svega zbog loših vremenskih prilika i zbog jagme za dobrom i kvalitetnom pšenicom”, kaže Dragin.

"Kao što znate, mi isključivo pomažemo individualnim poljoprivrednim gazdinstvima i poljoprivrednim zadrugama, kako kroz subvencije koje se odlično isplaćuju i ove godine imamo subvenciju po hektaru 12.000 dinara, veća je za 2.000 dinara u odnosu na prošlu godinu i očekujemo da će se do kraja jula čak dve trećine te subvencije isplatiti poljoprivrednicima", rekao je ministar poljoprivrede.

Do bolje otkupne cene pšenice, poljoprivrednicima se pruža mogućnost da taj proizvod lageruju.

"Poljoprovrednici će moći u Jakovu u Beogradu, u Rataru u Pančevu, u Žitoprometu Senta, u Žitoproduktu Zrenjanin, u Žitku u Bačkoj Topoli, u Zadrugarki u Somboru, i Jedinstvu Apatin, da lageruju svoje žito, bez obaveze da im se odmah plati po niskoj ceni, da dobiju na osnovu tog žita kredit od banke za počinjanje sledeće prouzvodne sezone, a da sačekaju kada cena bude porasla i da prodaju svoj proizvod po većoj ceni", kaže Dragin.

Do sada je na ovaj način lagerovano oko 200.000 tona pšenice, što čini preko 10 odsto ovogodišnje proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.