Rumunija podstiče kreditiranje

Izvor: B92, Beta, 02.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija podstiče kreditiranje

Bukurešt -- Nacionalna banka Rumunije je odlučila da ne menja ključnu godišnju kamatu od 10 odsto i da banke oslobodi obavezne devizne rezerve.

Centralna banka neće menjati svoju monetarnu politiku vezanu za referentnu kamatnu stopu od 10 odsto i istovremeno će ostaviti na raspolaganju bankama celokupne devizne iznose koji su do pre dve godine ušli u bankarske fondove.

To znači da od 24. maja, komercijalne banke više nisu obavezne da predaju BNR 40 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstava iz tih fondova što će omogućiti obnavljanje krediranja koje je zbog pada likvidnosti i opreznosti banaka značajno opalo proteklih nekoliko meseci.

Banke su obavezne da i dalje predaju BNR 40 odsto deviza koje su ušle u banke u poslednje dve godine, dok stopa obavezne minimalne rezerve u lejima ostaje nepromenjena - 18 odsto.

Smanjene rezerve centralne banke nakon uvođenja novih mera će se nadoknaditi ulaskom sredstava odobrenih od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 12,95 milijardi evra, od kojih u maju već u BNR ulazi pet milijardi evra.

Analitičari procenjuju da će odluka centralne banke imati "pozitivan uticaj na kreditiranje i stabilnost nacionalne monete, dok će banke biti u mogućnosti da revidiraju svoju strategiju finansiranja" tako što će ponuditi duže rokove otplate.

Rumunija je nadavno potpisala sporazum sa MMF o zajmu od 12,95 milijardi evra s ciljem da se prebrode posledice globalne krize. Pet milijardi evra dobijenih od Evropke unije i jedna milijarda od Svetske banke namenjeni su finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centralna banka Rumunije podstiče kreditiranje

Izvor: EMportal, 01.Apr.2009, 17:37

Nacionalna banka Rumunije (BNR) odlučila je da ne menja ključnu godišnju kamatu od 10 odsto i da banke oslobodi obavezne devizne rezerve na sredstva kojima su raspolagale pre dve godine kako bi se podstaklo kreditiranje.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.