Centralna banka BiH ostvarila najveću dobit u istoriji

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 19:48

Centralna banka BiH ostvarila najveću dobit u istoriji

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je da sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj dobiti u istoriji te banke.

"Ostvarena neto dobit 31. oktobra ove godine iznosi 208 miliona KM. Istovremeno ukupni kapital 31. oktobra ove godine iznosi 870 miliona KM. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 miliona KM. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 miliona KM", rekao je guverner.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je kazao da je vrlo izvesno da će Centralna banka BiH obezbediti uplatu u budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu više od 70 miliona KM za 2023. godinu i 100 miliona KM za 2024. godinu.

Softić je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremeno preduzetih mera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su takođe uspeli da unaprede ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanja deviznim rezervama.

"Prateći svetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo sa procesom investiranja dela portfolija deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte vezane za finansijsku edukaciju i inkluziju. Centralna banka Bosne i Hercegovine nastoji svojim aktivnostima da obezbedi uslove za brži proces evropskih integracija BiH, te statabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine", zaključio je Softić, prenela je Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.