Cene hrane padaju, jedino šećer skače

Izvor: B92, 14.Okt.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene hrane padaju, jedino šećer "skače"

Svetske cene hrane su pale u septembru u odnosu na prethodni mesec, pri čemu su samo cene šećera zabeležile rast.

To je saopštila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Cenovni indeks koji izračunava FAO i koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je u proseku 165,4 poena u septembru, u odnosu na 167,7 poena iz avgusta, prenosi agencija Rojters. Iz FAO prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će globalna proizvodnja žitarica u 2018. godini iznositi 2,59 milijardi tona, što je za tri miliona tona više u odnosu na prethodnu prognozu iznetu u septembru, ali i dalje za 63 miliona tona ili 2,4 odsto niže u odnosu na rekordan nivo proizvodnje registrovan 2017. godine.

Projekcija FAO za svetsku proizvodnju pšenice u ovoj godini je skoro nepromenjena, budući da iznosi 722,4 miliona tona, što je, kako ocenjuje Rojters, najmanja proizvodnja od 2013. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cijene hrane padaju, jedino šećer “skače”

Izvor: Capital.ba, 14.Okt.2018

NJUJORK – Svjetske cijene hrane su pale u septembru u odnosu na prethodni mjesec,  pri čemu su samo cijene šećera zabilježile rast. To je saopštila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Cjenovni indeks koji izračunava FAO i koji mjeri mjesečne promjene cjena korpe...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.