Cene hrane najniže za skoro tri godine

Izvor: B92, 02.Feb.2024, 17:05

Cene hrane najniže za skoro tri godine

Svetske cene hrane u januaru su bile najniže za skoro tri godine.

Svetske cene hrane u januaru su na najnižem nivou od februara 2021. godine zbog mesečnog smanjenja cena žitarica i mesa koje su više nego nadoknadile rast cena šećera, dok su cene biljnih ulja i mlečnih proizvoda uglavnom stagnirale, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za januar je pao na 118 poena sa decembarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 119,2 poena, čime je nastavljen pad svetskih cena hrane koji je započeo u avgustu 2023. godine, navodi se na sajtu te organizacije.

Vrednost ovog indeksa je za 10,4 odsto, odnosno za 13,7 poena niža nego u januaru 2023. godine.

Cene žitarica su mesečno pale za 2,2 odsto na 120,1 poen zbog velike ponude i značajne konkurencije među izvoznicima, a cene mesa za 1,4 odsto na 109,8 poena zbog slabije globalne potražnje.

Kišne padavine u Brazilu bi mogle da utiču na žetvu šećerne trske u aprilu, što je izazvalo zabrinutost nekih trgovaca i rast indeksa cena šećera za 0,8 odsto na 135,3 poena.

Indeks koji prati promene cena biljnih ulja je mesečno porastao za marginalnih 0,1 odsto na 122,5 poena, a indikator cena mlečnih proizvoda je iznosio 118,9 poena, isto kao u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.