Cena nafte ponovo u porastu

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte ponovo u porastu

London -- Sirova nafta je danas poskupela, pošto je porasla verovatnoća da će FED ponovo smanjiti kamatnu stopu u Sjedinjenim državama.

Nafta ponovo poskupela zbog američke privrede

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi danas porasla za 80 centi, na 107,03 dolara za barel, dok je istovremeno cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za 56 centi, na 105,46 dolara za barel. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Cena lož ulja je danas na Njujorškoj robnoj berzi poskupela 2,97 centi, na 3,0218 dolara za galon (3,8 litara), dok je cena benzina porasla za 1,47 centi, na 2,7714 dolara za galon. Istovremeno je prirodni gas poskupeo za gotovo deset centi, na 9,421 dolar za hiljadu kubnih stopa.

Američko ministarstvo rada je u petak saopštilo da su poslodavci u SAD prošlog meseca otpustili ukupno 80 hiljada radnika, što je mnogo više nego što su očekivali analitičari. Vest da je američka stopa nezaposlenosti porasla na 5,1 odsto se uklapa u prognozu da će SAD u prvoj polovini godine zabeležiti oštar pad privrednog rasta.

Vrednost dolara je pala zato što investitori pretpostavljaju da će Fed dodatno smanjiti kamatnu stopu kako bi podstakao oporavak privrede. Fed je od sredine 2007. nekoliko puta smanjivao kamatnu stopu, na šta su investitori reagovali velikim interesom za tržište sirovina, poput nafte i zlata, kao zaštitu od inflacije i pada vrednosti američke valute.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.