Cena lož ulja tera hotele u bankrot

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena lož ulja tera hotele u bankrot

Beograd -- Uvođenje akcize na lož ulje evropskog kvaliteta pogodiće hotelsku industriju u Srbiji i moglo bi dovesti do bankrotstva te grane privrede.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede navodi da je ključni trošak u hotelima grejanje i hlađenje pa će poskupljenje lož ulja zbog uvođenja akcize dovesti hotelsku industriju do bankrotstva.

Hotelska industrija je u ovoj godini imala pad prometa od 25 odsto što je dovelo u posebno nepovoljan položaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogi hoteli su već zabeležili gubitke i otpustili oko šest odsto radnika.

Uvođenje akcize na lož ulje će još više uticati na otpuštanje radnika i smanjenje obima rada i prouzrokovati zatvaranje hotela i tokom sezone, navodi se u saopštenju tog udruženja i dodaje da ministri koji su potpisali pravilnik nisu imali nameru da ugrožavaju poslovanje hotelske industrije, već da onemoguće zloupotrebe u korišćenju naftnih derivata.

Pošto hotelska industrija nije do sada na bilo koji način zloupotrebljavala upotrebu naftnih derivata, to udruženje zahteva da se hoteli izuzmu od plaćanja akcize na lož ulje ili da se izvrši izmena zakona prema kojoj će hoteli dobiti pravo na povraćaj ka što je to regulisano za poljoprivrednike.

Vlada Srbije uvela je krajem maja akcizu na lož ulje evropskog kvaliteta kako bi sprečila zloupotrebe tog derivata na tržištu, odnosno da bi se onemogućila prodaja lož ulja umesto evrodizela. Zbog toga su cene lož ulja dostigle oko 150 dinara po litru i otprilike dostigle nivo cena evrodizela.

U Vladi Srbije su međutim najavili da će građani i privreda imati pravo da ostvare povraćaj po osnovu akcize na tu vrstu derivata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cena lož ulja tera hotele u bankrot

Izvor: Akter, 08.Jun.2012

Uvođenje akcize na lož ulje evropskog kvaliteta pogodiće hotelsku industriju u Srbiji i moglo bi dovesti do bankrotstva te grane privrede

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.