Ček postaje sve popularniji

Izvor: B92, 27.Avg.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ček postaje sve popularniji

Beograd -- Odloženo plaćanje se na velika vrata vratilo u radnje širom Srbije.

Ekonomska kriza i stalni rast cena osnovnih životnih namirnica naterali su kupce da ponovo počnu da potpisuju čekove i time za više meseci odlažu neizbežnu naplatu računa.

Trgovine su im izašle u susret, tako da omogućavaju prodaju na popularni ček na poček uglavnom do 90, a pojedine i do 180 dana. Od kako su najavljeni novi cenovnici u radnjama, iznenađeni potrošači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeli su da kalkulišu kako spojiti kraj sa krajem kad su ionako dovoljno prezaduženi.

Odloženo plaćanje je došlo kao dobra solucija jer je lakše o računima razmišljati za 90 ili 180 dana.

Iako je maksimalni iznos čeka 5.000 dinara, kupci se neretko odlučuju da ispišu čekove i na znatno manje sume jer nisu sigurni kakvo će stanje biti na kontu kad ček dođe na realizaciju.

Šef marketinga „Jabuke” Milena Radulović kaže da se građani radije odlučuju da kupuju na čekove jer, za razliku od kartica, na njih ne ide kamata, iako se roba plaća u više rata.

"Imamo informacije od potrošača da su banke veoma obazrive kod izdavanja čekova i da ih daju na „kašičicu”, pa samim tim, građani i ne mogu da ih koriste kako bi želeli. Čekove koje dobiju obično veoma planski koriste za veće kupovine kao što su nabavka hrane, kupovina nameštaja ili tehnike”, kaže Radulovićeva.

Ona dodaje da je u radnjama „Jabuke” odobrena kupovina na poček od 30 dana jer su u obavezi da isplate robu dobavljačima u tom periodu, pa ne mogu duže da kreditiraju građane.

Takođe, u mnogim drugim prodajnim objektima i u velikim trgovinskim lancima omogućeno je plaćanje čekovima na tri meseca, pa čak i na šest mesečnih rata.

U objektima „Delta Maksija” potrošači imaju mogućnost odloženog plaćanja na 90 dana za iznose preko 2.000 dinara.

U ovoj kompaniji kažu da je učešće čekova u odnosu na prošlu godinu značajno poraslo i da se najviše na odloženo plaćanje kupuje u hipermarketima, jer se tamo ide u veće nabavke.

"Ekonomska kriza uslovila je pad tražnje, kao i promenu strukture kupovine i potrošačke korpe. „Delta Maksi” je u svojim maloprodajnim objektima dodatnim kontinuiranim ulaganjima u akcijska sniženja i popuste, uspela da održi tražnju na zadovoljavajućem nivou, kao i broj potrošača”, ističu u „Delta Maksiju”.

U „Idei” kažu da kontinuirano prate situaciju na tržištu, pa je upravo zbog povrataka sa godišnjih odmora i početka školske godine omogućeno kupcima da pazare odloženo na 120 dana za sve iznose preko 2.000 dinara.

"Kupcima omogućavamo i plaćanje na tri rate „ameriken ekspresom”, „masterom”, „vizom” i „Intezinim” kreditnim karticama, a na dve rate „Dina” karticom. Takođe, dajemo mogućnost kupovine „Web” kreditom „Rajfajzen” banke u iznosu od 4.000 do 14.000 dinara u prodavnicama „Idea ekstra” i „Idea super””, naglašavaju u „Idei”.

U „Merkatoru” i u „Rodi” kažu da učešće čekova kao sredstva plaćanja u ukupnom prometu iznosi oko sedam odsto.

"Kao olakšicu potrošačima izdajemo našu trgovačku karticu koja im omogućava dodatne popuste u robi, odloženo plaćanje na 30 dana i plaćanje na 12 mesečnih rata za kupovinu tekstila, tehnike, galanterije i sportskog programa bez kamate i drugih troškova”, objašnjavaju u „Merkatoru”.

Osim velikih trgovačkih lanaca, i male radnje su počele da odobravaju kupovinu na odloženo plaćanje.

Zbog nestabilne tržišne utakmice sve je manje davanja robe komšijama „na obraz” i na „upis u svesku”.

Vlasnica radnje „Avangard” Branka Janković iz Mladenovca kaže da su zbog drastično opale kupovne moći građana i mali privatnici primorani da kreditiraju potrošače davanjem robe na odloženo plaćanje.

"Čitava ova situacija u kojoj se nalazimo nas je primorala da prodajemo robu na odloženo na 120 dana za maksimalni iznos čeka. Kupci koji kupuju na odloženo uglavnom pazare osnovne životne namirnice potrebne za mesec dana, a kako se bliži početak školske godine, roditelji sve češće ispisuju čekove za opremanje đaka”, kaže Jankovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.