Izvor: B92, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carinici uskoro i obaveštajci

Beograd -- Direktor uprave carina Srbije Dragan Jerinić najavio je da će se ta služba baviti i obaveštajnim radom.

Cilj obaveštajno rada biće suzbijanja krijumčarenja. "Novi zakon daje mogućnost prisluškivanja, praćenja, a pre svega analizi prikupljenih informacija", kazao je Jerinić u subotu na seminaru povodom obeležavanja 200 godina rada Carinske službe Srbije.

On je kazao da bi centar za analizu tih podataka trebalo da počne s radom krajem maja i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se informacije prikupljati u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Upravom za borbu protiv organizovanog kriminala i da će se raditi na unapredjenju tih odnosa.

Jerinić je rekao da je na čelo obaveštajnog tima postavljen čovek iz BIA i da je zatraženo tumačenje, kako bi se utvrdili zakonski okviri za ovlašćenja carinskih radnika. On je kazao da prema novom zakonu carinik ima pravo da pregleda i pretresa poslovne prostorije, vozila i robu, dokumentaciju i privremeno ih oduzme na carini i u unutrašnjosti zemlje, kao i da zatraži lična dokumenta na graničnom prelazu. "To je ogromno ovlašćenje, jer je namera da carinska služba postane jedna od najmoćnijih u zemlji", rekao je Jerinić.

Kada je u pitanju suzbijanje krijumčarenja, on je najavio da će poenta biti u naknadnoj kontroli robe u unutrašnjosti, jer će se na granicama proveravati samo 20 odsto robe. On je najavio da će uprava carine sa stranim carinskim službama razmenjivati informacije o uvozu, izvozu i tranzitu robe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.