CarGo predstavio specijalna vozila za osobe s invaliditetom

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CarGo predstavio specijalna vozila za osobe s invaliditetom

Udruženje građana CarGo predstavilo je specijalna vozila za svoje članove, osobe sa invaliditetom, za koje će prevoz prva dva-tri meseca biti bez nadoknade.

Vožnja će, kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik tog Udruženja Aleksandar Vučić, prva dva -tri meseca biti besplatna, a kasnije uz minimalnu nadoknadu, "tek toliko da se plaćaju troškovi održavanja i nabavljaju nova vozila".

Kombiji su opremljeni vazdušnim jastucima, spuštaju se na potrebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visinu, imaju rampe za lakši ulazak osoba sa kolicima koja se fiksiraju sigurnosnim pojasevima kao i putnici.

Vučić je rekao da je prvi put u istoriji da osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da koriste specijalna vozila.

"Osobe sa invaliditetom mogu da imaju prevoz po meri čoveka u Švedskoj, zašto ne bi mogle i u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da vozila mogu da se koriste od danas.

U kombije, marke Ford tranzit koja su do sada nabavljena mogu da stanu dve osobe u kolicima i još pet putnika.

Vučić je rekao da se taj švedski koncept realizuje u saradnji sa kompanijom Fast lejn (Fast Lane) koja posluje u toj zemlji i koja je lider u prevozu osoba sa invaliditetom.

Kombiji za prevoz osoba sa invaliditetom koji se koriste u Srbiji su, kako je rekao, prerađeni teretni kombijii i njihovi amortizeri nisu odgovarajući.

"Lako i brzo kretanje osoba sa invaliditetom je misija našeg udruženja. Te osobe su sada dobile vozila koja su prilagođena njima", rekao je Vučić.

Članica Udruženja SMA (spinalna mišićna atrofija) Iva Ignjatović ocenila je da će ta vozila "mnogo značiti osobama sa invaliditetom".

"Do sada nismo mogli da funkcionišemo po gradu i da imamo normalan socijalni život kao i drugi ljudi, a sada će nam to omogućiti ova vozila", rekla je Ignjatović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.