Čadež: Srpsko-albanska komora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Srpsko-albanska komora

Albanski premijer Edi Rama lično će podržati osnivanje srpsko-albanske komore koja će približiti poslovne zajednice, obezbediti efikasniju komunikaciju i saradnju privrednika i doprineti aktiviranju velikog neiskorišćenog potencijala za unapređenje trgovine, investicija i ekonomskih veza dve zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je u Tirani i Draču boravio u sklopu pripreme za organizaciju poslovnog foruma Srbija - Albanija koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se 14. oktobra održati u Nišu u okviru susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame, kada će biti ozvaničen i početak rada mešovite komore albanskih i srpskih privrednika sa sedištem u Tirani.

Osnivanje ove mešovite poslovne asocijacije, koja će kao takva jedina biti priznata od obe države, inicirali su albanski i srpski privrednici, a podržale su Privredna komora Srbije, Unija privrednih komora Albanije, Privredna komora Tirane i druge albanske poslovne asocijacije.

"Gotovo da nema oblasti u kojoj poslovne zajednice ne bi mogle da sarađuju, a u razgovoru sa premijerom Ramom, posebno smo se osvrnuli na konkretne investicione mogućnosti u agrobiznisu i turizmu", kaže Čadež.

Veliki otvoreni prostor za saradnju kroz trgovinu, investicije ili zajedničke projekte, po rečima predsednika PKS, prepoznat je i u metalurgiji, hemijskoj, mašinskoj, metalskoj, drvno-prerađivačkoj industriji i građevinarstvu koje otvara značajne šanse za angažovanje naših projektantskih i građevinskih kompanija na regionalnom i velikim projektima koje Albanija planira da realizuje u narednom periodu, dodaje se u saopštenju.

"Ako gradimo auto-put od Niša preko Prištine i Tirane do Drača ili prugu, koji će infrastrukturno povezati zemlje Zapadnog Balkana, što će finansijski podržati Evropska unija, to je prilika i da umrežimo naše kompanije da zajednički, oganizovane u konzorcijume, nastupaju na tenderima za ove objekte", ukazuje Čadež.

To je, napominje, i cilj Komorskog investicionog foruma kao regionalne platforme ustanovljene u okviru Berlinskog procesa, čije je aktivnosti, zajedno sa predsednikom Privredne komore Kosova Safetom Grdžalijuom, predstavio i premijeru Rami.

U Komorski investicioni forum uključeno je osam nacionalnih komora koje zajedno okupljaju 300.000 kompanija - članica.

"To je ogroman potencijal, jer tako objedinjeni bolje ćemo predstaviti i iskoristiti kapacitete naših kompanija, obezbediti im poslove i uslove za jačanje naših ekonomija i rast i razvoj na Zapadnom Balkanu", ocenjuje Čadež.

O predstojećim zajedničkim aktivnostima na formiranju mešovite komore albanskih i srpskih privrednika i organizaciji poslovnog foruma u Nišu, Čadež je u Tirani, razgovarao i sa kolegama iz albanskih poslovnih asocijacija - Unije privrednih komora Albanije i Privredne komore Tirane i ambasadorom Srbije u Albaniji Miroljubom Zarićem.

Čadež i Grdžaliju, iz Albanije putuju za Crnu Goru gde će se, kako je planirano, u popodnevnim satima, sastati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i predstaviti dosadašnje rezultate i planove Komorskog investicionog foruma.

O zajedničkim projektima u narednom periodu razgovaraće i sa predsednikom Privredne komore Crne Gore Velimirom Mijuškovićem, dodaje se u saopštenju PKS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PKS: Premijer Rama podržava osnivanje srpsko-albanske komore

Izvor: Beta, 22.Avg.2016

Premijer Albanije Edi Rama je danas potvrdio da će podržati osnivanje  srpsko–albanske komore koja će obezbediti efikasniju komunikaciju i saradnju privrednika i doprineti unapredjenju trgovine, investicija i ekonomskih veza dve zemlje, saopštila je danas Privredna komora Srbije.Sa Ramom je u...

Nastavak na Beta...

U Nišu će biti ozvaničen početak rada srpsko-albanske komore

Izvor: JužneVesti.com, 22.Avg.2016

Premijer Albanije Edi Rama je predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu potvrdio da će lično podržati osnivanje srpsko-albanske komore koja će doprineti saradnji privrednika. Njen rad biće ozvaničen u Nišu 14. oktobra...Za taj datum je, inače, u Nišu planiran veliki poslovni forum Albanije...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.