ČSA smanjuje broj aviona i radnika

Izvor: B92, Tanjug, 28.Avg.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČSA smanjuje broj aviona i radnika

Prag -- Češka aviokompanija "Česke aerolinije" (CSA), koja je u vlasništvu države, će smanjiti flotu aviona, plate, broj zaposlenih i ukinuti jedan broj linija.

Cilj kompanije je da ponovo počne da posluje sa profitom, pošto je u prvoj polovini ove godine imala gubitak od 99,6 miliona dolara, pre izmirenja poreskih obaveza.

Loše poslovanje rezultat je pada prodaje od 30 procenata u odnosu na isti lanjski period, na 486,7 miliona dolara. U šest meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minule godine, ČSA je ostvarila čist profit od 209 hiljada dolara, pre izmirenja poreskih obaveza.

Predsednik ČSA Radomir Lašak kaže da će kompanija otkazati neprofitabilne letove, uključujući i liniju Prag-Njujork, a u okviru mera štednje biće prizemljeno šest aviona i smanjen broj radnika. "ČSA će ove godine imati gubitak od oko 134,7 miliona dolara", izjavio je Lašak.

Kompanija koju je vlada u Pragu pripremala za prodaju minule godine, prevezla je 2,1 miliona putnika u prvoj polovini 2009 - 9,6 odsto manje nego lane, bez obzira što je prosečna cena karte smanjena 9,2 odsto, na oko 133 evra.

Za kupovinu ČSA bila je zaitersovana grupacija "Er Frans-KLM", najveći evropski avioprevoznik, ali je odustala od nadmetanja 19. avgusta ove godine, pošto je pregledala knjige češke kompanije.

U trci za kupovinu ostao je samo konzorcijum čeških i islandskih investitora i vlada očekuje da će konačnu odluku o prodaji nacionalnog prevoznika doneti do kraja septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.